Смяната на Тереза Мей няма да реши проблема с Брекзит

Великобритания трябва да намери начин да напусне Европейския съюз организирано, вместо да се опитва да свали министър-председателката Тереза Мей, заяви днес финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

На въпроси на телевизия "Скай" във връзка с публикации в печата за заговор на министри за сваляне на Мей и дали тя е изгубила подкрепа, Хамънд отговори: "Не. Изобщо не мисля така".

"Смяната на премиера няма да ни помогне. Откровено казано да се говори за смяна на играчите на игралното поле в момента представлява даване на воля на лични страсти", подчерта той, цитиран от БТА.

Запитан дали се опитва да постигне издигането на британския първи министър Дейвид Лидингтън, който фактически се явява заместник на Мей, за временен премиер, Хамънд отрече.

"Реалист съм и смятам, че може и да не осигурим мнозинство за сделката на министър-председателката (за Брекзит), и ако това стане, парламентът ще трябва да реши не само против какво е, а и какво подкрепя", каза министърът.

Коментирайки възможните опции за Брекзит Хамънд отбеляза, че не е сигурен, че в парламента има достатъчно мнозинство за свикване на втори референдум, но изтъкна, че това предложение е разбираемо.

Ясно е, че ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи, допълни той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?