Смоленчанин тръгва на околосветско с колело

Фотографът Вилиан Стефанов смята да прекоси за 5 години 60 страни на шест континента

Фотографът авантюрист от Смолян Вилиан Стефанов тръгва на околосветско пътешествие през 6 континента. Стартът му ще е на 16 юни с велосипед от София.

 "Пътешествието освен с колело ще е и пеш, с влак, на стоп, но без самолет, освен ако това не е крайно наложително", разказва 33-годишният родопчанин. Той вече се прочу с редица смели и рисковани преходи и акции. Преди броени дни Вилиан направи втори опит да продължи експедицията си по река Тунджа с каяк, но природата отново му даде да разбере, че не е лесно да се пребори. Решил да продължи миналогодишната си експедиция по Тунджа. Тогава той премина от град Калофер с надуваемия каяк по течението на реката и след 9 дни акостира на брега на язовир "Жребчево". Тази година младият авантюрист решава да продължи по реката, но успява да стигне само до бреговете край село Близнак. Там, на един бързей, се преобръща и едва не губи живота си, повлечен от течението.

"Продължението на миналогодишната ми експедиция по река Тунджа завърши неуспешно. Течението е толкова силно, че се преобърнах, опитвайки се да се провра под едно дърво, което препречва реката, и значителна част от екипировката ми потъна безвъзвратно. Останах без навигация и връзка с останалия свят", споделя Вилиан.

За адреналина и превратностите от прехода по река Тунджа с падането от каяка, капаните на речното плаване, храната по време на прехода, смелият авантюрист ще разкаже в Клуба на пътешественика в София на 8 юни.

Тогава Вилиан ще съобщи и официално маршрута си. Той възнамерява да мине през 60 страни на 6 континента за 5 години. Плановете му са да прекоси сам около 40 000 километра, като от София първо стигне до Турското Черноморие и от там през Азия и Австралия премине през двете Америки и от Африка се прибере в България.

"Кроя планове за следващи пътувания, защото материалното ти дава само временна сигурност, докато преживените трудностите са големите стъпки към духовното израстване!", казва Вилиан.

Родопчанинът има впечатляващ за годините си приключенски опит зад гърба си. Авантюристът е съавтор на „Пътеводител на Забравената България: Долината на Стръвниците” и на „Пътеводител на Забравената България: Кормисош - Земя на исполини”. Любител фотограф, той е единственият човек, прекосил България от юг на север, пеш и с каяк, по реки и язовири. Стана и първият, извървял пеша разстоянието от западната до източната ни граница, следвайки 3 различни жп линии.

Вилиан е основател на единствения наш блог за екстремни приключения и пътешествия в диви и непознати земи. Миналото лято приключенецът представи първата си фотографска изложба „Застинало безвремие” в София, като подреди 27 цветни и черно-бели фотографии, които са заснети по време на неговите пътешествия из малко познатата България. Вилиан издаде и три книги от свои експедиции досега, а през есента на миналата година участва във фотографска експедиция в Чернобил.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?