Смокинята ни зарежда с щастие

Похапвайте често за редовен стомах. В Испания и Португалия правят десертно сирене от божествения плод

Смокините са сред най-старите плодове на света. За него се говори още в старозаветните текстове като дърво от Райската градина. За пръв път смокинята е била култивирана в Древния Египет. Днес тя е най-разпространена в Мала Азия, в Средиземноморието, на Балканите, Южна и Централна Европа.

Какви са ползите за здравето ни и защо трябва да похапваме от този древен плод?

Неслучайно този райски плод е считан за плод на дълголетието, тъй като облекчава много от симптомите на болестите, появяващи се в преклонна възраст. За лечебни цели се използват както листата, така и плодовете. Листата се берат през юни, а плодовете - след пълното им узряване - през август-септември. 

Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат усвояването на мазнините и въглехидратите. Способства за намаляване нивото на лошия холестерол, стимулира апетита и добрата работа на панкреаса. 

Едно от най-известните свойства на смокините е регулирането на стомаха. Магнезият играе важна роля в борбата със запека. Народна рецепта за справяне с констипацията е да се приемат еднократно по 10-15 семена от смокиня. Зрънцата имат и друго свойство - те извличат от стомаха събраните газове. 

Съдържащите се в плода фибри като целулоза и лигнини поддържат производството на полезни бактерии в стомаха. По този начин те потискат развитието на патогенните бактерии и ни предпазват от хемороиди и тумори на дебелото черво. 

Заради фибрите смокините бързо дават усещане за ситост и помагат за намаляване и контрол на телесното тегло.

В плода има още пектин и неразтворима във вода целулоза. Смокините съдържат още протеин, органични киселини, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган и мед. Тези плодове са и витаминозна бомба. Защото изобилстват от витамини - С, В1,В2,РР, бетакаротен, витамин Е и В6, известен като серотонин, или хормон на щастието.

Плодовете са отлично лечебно средство при сърдечносъдови заболявания. Калият, който се съдържа в тях, намалява напрежението в кръвоносните съдове, разширява ги и ги прави еластични.
Смокините играят важна роля в предотвратяването на хипертонията и са полезни при малокръвие. Поради това е желателно да се ядат при повишено кръвно налягане, както и при отоци. 

Ензимите в смокинята намаляват съсирването на кръвта, предотвратяват образуването на съдови съсиреци. Особено полезен в това отношение е съдържащият се в нея ензим фицин, който има свойството да разтваря тромбите.

Плодовете спомагат за овладяване на ускореното сърцебиене и спомагат за образуването на кръвни телца в организма. Поради богатото им съдържание на желязо и манган са полезни при анемия.

В Испания и Португалия от смокините се прави плодово сирене, което няма нищо общо с нашето. Ако към него се прибавят бадеми, лешници и билкови подправки, получава се изключително вкусен десерт. От смокинята се добиват още оцет и вино, а чрез дестилация - спирт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?