Случаят "Лили" - прокълнатото дете чудо

Заради хора като Лиляна Томова и Радмила Станкович професионалните спортисти в Пловдив се броят на пръсти

Смятах да не говоря повече по темата за Лили Георгиева, но съм възмутен от откровените лъжи, които се изсипаха но нeин адрес от уважавани и авторитетни хора като Лиляна Томова и треньорката Радмила Станкович. По-големи лъжци от тях не бях срещал. Затова реших за последно да поясня някои неща и да кажа още веднъж истината за тези, които не са разбрали.

Лиляна Георгиева е на 18 години, голяма част от тях е прекарала в дом за деца „Мария Луиза“. Спортува от невръстно хлапе и целият й живот е свързан с леката атлетика - спорт, в който Лили  притежава 15 национални рекорда. Определяна е като един от най-големите млади таланти на България. Тази зима обаче дойде при мен в клуба ми „Актив 2003“ и заяви, че иска да тренира с нас.

Още в онзи ден, в който се разбра, че Лили е решила да напусне стария си клуб “Тракия“, Лиляна Томова заяви, че това няма да стане. Цитирам: Тя ще бъде наказана и ще си понесе последствията.

Така че онова, което се говореше по-късно, че всички в „Тракия“ са много загрижени за Лили, че ще направят всичко, за да може тя да се състезава, че й мислят само най-доброто - е лицемерие и демагогия. Е, вече е факт - тези хора успяха да я спрат от участия, използвайки всичките си връзки във федерацията по лека атлетика и министерството на спорта. Със случая се ангажираха много хора, но се оказа, че има нещо, което стои над всички тях. И това е страшно. Сега громителите на Лили оправдават жалките си действия с приказки за морал, отговорност, достойнство и т.н.  

И когато говорим за морал, е редно да попитаме - защо трябваше едно дете да бъде наказвано и лишавано от правото да се състезава?

Нека поясним. Причините Лили да напусне клуба ви са в самите вас, г-жо Томова. А именно:

1. Тя и другите деца са поставяне под непрекъснат тормоз. По седем-осем тийнейджъри са затваряни в малката стаичка и следва двучасов монолог от страна на г-жа Радмила Станкович. В него тази жена обвинява младежите, че нямат желание да тренират, че не спазват режима, че дебелеят и други небивалици, от които на състезателите да стане ясно, че причините за всеки неуспех са в самите тях. И всичко това се случва в задименото от цигарите на треньорката помещение.  

2. Лили дойде при нас с четири контузии - в стъпалото, бедрото, гърба и най-важната - психическата травма. Според вас обаче, г-жо Станкович, когато някой каже, че нещо го боли, то е за да кръшка и да не тренира. Вие сте жена и знаете, че през това време Лили е имала и други, чисто женски проблеми, но не й помогнахте със съвет или консултация при специалист. А я карахте да тренира до изнемога и се ядосвахте на резултатите. При тези обстоятелства и куче да вържете при вас, ще скъса синджира и ще избяга.

3.  Слабите резултати от националния шампионат в зала са далеч от постиженията на Лили, което няма как да не притесни и нея за бъдещето й.

За тези „прегрешения“ ли, дами и господа, трябва да се наказва жестоко едно талантливо българско момиче?

Г-жо Станкович, явно се изживявате като голям треньор с вашите постижения при подрастващите. Вярно е, успяла сте и имате много шампиони. Всички обаче знаем, че когато едно сравнително талантливо дете се натоварва повече от останалите, то ги изпреварва в развитието си до определен момент. Къде обаче са големите ви шампиони при мъжете и жените? Нямате, защото изцеждате всички още преди да са навършили 18 г. След това те разбират, че са тренирали за здраве или по-скоро за болести и травми. Не съм аз този, който трябва да ви дава оценки или да ви съди, но понеже вие го правите по отношение на моето образование и квалификация, си позволявам да ви отвърна.

Но да оставим вашите треньорски качества настрана, защото важни са децата, а не вие. Нека поговорим за човешките ви качества. Твърдите, че сте като майка на Лили, че сте се грижила за нея от сърце и с всички сили от първия ден, в който сте я срещнали.

Добре, а майчинско ли е това, което предизвикахте с дебелото си его. Защото вие сте в основата на това, което се случва с Лили Георгиева. А вашите действия не отговарят на годините и претенциите ви. Дълбоко обидена сте от това какво тя ви е казала и показала и вкарвате допълнителни емоции с описанието на начина, по който го е направила - облечена в националния екип на България. Давала лош пример за останалите деца. Че какъв пример им давате вие с цигарите в съблекалнята, кресливия си тон и вечното недоволство от тези млади хора? Вие изобщо имате ли срам и съвест? Да, имало е конфликт, но вие сте големият човек, на когото се пада честта да прости и да подаде ръка. Вместо това заради накърнено ви его вашите приятели мобилизираха половината държава срещу едно дете. И какво сега? Да, Лили не е в Тампере и пропуска световното първенство за 2018 година. И кой спечели от това - вие, Лиляна Томова, СКЛАТ „Тракия“, Пловдив или България?

В друга държава за подобни постъпки щяхте да сте в съда, както и вашата адвокатка. Вие, госпожо юрист, твърдите, че Лили е подписала документ с невярно съдържание, за да бъде картотекирана в СКЛАТ „Тракия“. А ще отречете ли, че в онзи момент и вие, и г-жа Станкович, и г-жа Томова сте били напълно наясно с този факт. На практика сте в ролята на подстрекатели едно непълнолетно дете да наруши законите. Лили потвърждава, че е разписала въпросната декларация вместо майка си. Но вие не се посвенихте да използвате този документ с невярно съдържание, за да я картотекирате във федерацията. И сега какво - валиден ли е документът, или не. И задължава ли Лили Георгиева да се състезава за СКЛАТ „Тракия“? Да, всички вие сте много силни и успяхте. Дори отговорни държавни мъже, които бяха ужасени от вашите действия, се отдръпнаха от случая, за да не си навличат гнева на вашите приятели. Но това може да стане само в България, където винаги се намира някой, който да стои над морала и закона.  

Твърдяхте, че ще съдите Лили за подписа. Ами защо не го направите. Защото в съда ще се разбере, че на практика сте склонили непълнолетна да подпише документ, без да има такова право. Има над 15 бивши състезатели и техните родители от вашия клуб, които с радост ще потвърдят как се подписват тези декларации. С Лили обаче вие злоупотребихте.  

За другия подпис, за който говорите, при връщането на парите, които клубът държеше в сметка в полза на Лили, положението е малко по-различно - законно, но също толкова неморално!

Г-жо адвокат, твърдите, че г-н Атанас Търев е давал по 300 лв. всеки месец за подготовката на Лили в продължение на 2 години и 4 месеца под условието тя да води олимпийска подготовка само и единствено в СКЛАТ „Тракия“. Нищо подобно обаче не става ясно от банковото извлечение, което представяте.  Ще попитам и друго - защо сметката е отворена на името на Станкович? В резултат Лили и до днес не знае колко са парите, които е получавала от г-н Търев, имала ли е и други дарители, колко са средствата от Министерството на спорта и от общината. А колко са внесени и колко не са внесени, кой ще удостовери. Не твърдя, че някой е крал от парите на Лили, но тези работи просто не се правят така. Като гледам как безочливо лъжете за другите случки около Лили, нека хората сами да преценят дали всичко е наред и с въпросната сметка. И нека г-н Атанас Търев да разбере какви ги вършите вие в този клуб. Дано г-н Търев прочете това и да научи истината, защото всички треньори и състезатели знаят как тези жени злепоставят името му с действията си. Естествено, не всичко достига до него, защото е той зает човек и се е доверил на авторитета им. На 4 юли 2018 г. бяхме поканени на спортно събитие на стадиона, чийто концесионер е СКЛАТ „Тракия“.  Но след обаждане на г-жа Томова бяхме изгонени. На какво основание? Частна собственост на Лиляна Томова ли е този стадион, който преди години между другото се казваше Ученически спортен център?

Мислех си, че когато хората остаряват, стават по-добри. Но, уви, тези жени стават все по-зли! Мога да пиша още много, защото всеки ден ме срещат хора и ми разказват какви ли не неща за случващото се на въпросния стадион, но във вестника няма да остане място.

Ще завърша само с малко факти: всяка година българските участници на световни първенства по лека атлетика намаляват (от 15 през 2005-а до 5-6 на сегашното в Тампере). Къде са спортистите от вашия клуб на тези форуми, г-жо Томова. Щяхте да имате Лили, но я спряхте. Защото пие, пуши и изяжда по 11 шоколада. Какви невероятни глупости, изречени от възрастни хора с претенции за морал. Аз смея да твърдя, познавайки я от 5 месеца, че Лили е страхотно дете, отличен спортист и ще стане много добър човек противно на житейските обстоятелства. За разлика от вас, госпожи, които мислите само за такси, точки от невзрачни резултати на местните първенства и дребни пари като левчето на входа на стадиона. Затова в клуба ви няма нито един професионален спортист. Аз лично познавам цяла дузина бивши състезатели от вашия клуб с подобна съдба като на Лили. В главите ви са само жълтите стотинки, а не бъдещето на българския спорт, нито здравето на децата?

За съжаление, така стоят нещата с Лили Георгиева днес. И те са показателни за това какво се случва в леката атлетика, Пловдив, българския спорт и държавата ни като цяло.

А обещанията за световни и олимпийски титли и това „как ще станете по-добри от Лили“, с които г-жа Станкович продължава да привлича деца към клуба, са поредната нелепа лъжа.

И моля ви, не слагайте този текст в графата „този е сърдит и плюе по медиите“.  Всичко в него за съжаление е вярно. Аз просто реших, че трябва да кажа на висок глас нещата с истинските им имена.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?