Сложиха табели за опасност от цунами в Гърция

Гръцкият остров Кос стана първото място в Гърция, където бяха поставени електронни табели за предупреждение при цунами, но хотелиери се оплакват, че знаците всяват страх сред туристите, съобщава в. "Катимерини".

"Възможно е да стане цунами на Кос (в случай на земетресение)", каза Ефтимиос Лекас, ръководител на Гръцката организация за планиране и защита при земетресения, пред телевизия Оупън ТВ.

"Не бива да смитаме проблемите под килима, защото това струва човешки живот", добави той.

Председателят на Съюза на хотелиерите на Кос Дина Свину обаче е на мнение, че табелите плашат туристите. Тя настоява те да бъдат премахнати, "особено като се има предвид, че няма причина за това, както уверяват учените", предава БТА.

Разрушително земетресение от 6,6 степен порази остров Кос на 20 юли 2017 г. Двама туристи загинаха при труса, а десетки бяха ранени. Земетресението бе последвано от малко цунами с височина от 1,5 метра.

Поставянето на електронните знаци е съвместен проект на Съвместния изследователски център на Европейската комисия и Националния център за известяване при цунами на Гърция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?