Словакия експулсира руски дипломат, шпионирал НАТО

Словакия експулсира руски дипломат след като военното разузнаване разкри, че е извършвал шпионска дейност в страната, член на НАТО и ЕС, заяви днес премиерът Петер Пелегрини, цитиран от Ройтерс и БТА.

„На 22 ноември 2018 г., на базата на информация, получена от военното разузнаване, е бил експулсиран дипломат от кабинета на военното аташе на руското посолство в Словакия. Той е бил обявен за персона нон грата, тъй като се е занимавал с разузнавателни действия срещу Словакия и НАТО”, каза Пелегрини.

Руският дипломат е напуснал Словакия, преди да изтекат две денонощия от обявяването му за персона нон грата. Според Пелегрини експулсирането е било „извършено учтиво, както е прието в дипломацията, според дипломатическите норми”. „Доволен съм, че молбата ни бе приета с уважение и споменатият (дипломат) напусна територията на Словакия - каза той. - Ние имаме стандартни отношения с Руската федерация”, изтъкна Пелегрини и подчерта, че Словакия стриктно изпълнява задълженията си към НАТО и Европейския съюз.

Руското посолство в Братислава отказа да коментира изявленията на Петер Пелегрини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?