Подай сигнал

След Тотев ще си търсим доброволец за кмет

Наследството от последните два мандата ще е камък на шията за следващия градоначалник

Коментари

от Руси Чернев 4950 прегледа 0

До момента никой не е обявил официално кандидатура за кмет на Пловдив

В партийните централи вече върви трескава подготовка за местните избори. По едно око на новия политически пасианс хвърлят и гражданите, макар да не изглеждат много развълнувани от това кой ще управлява Пловдив в следващите 4 години. Мераклии за власт със сигурност има. До момента обаче все още никой не е обявил официално кандидатурата си, а камо ли управленска програма, екипа, с който ще работи, листата за общински съветници и другите важни за бъдещето на града неща.

Отсега е ясно, че ключов играч в предстоящите избори ще е този, когото Бойко Борисов посочи като кандидат на ГЕРБ. Засега обаче премиерът мълчи. От години той не е наясно съвсем  какво се случва с партията му под тепетата, защото Пловдив бе в ресора на липсващия  вече втори Цветан Цветанов. След като Борисов свали доверието от Цветанов и цветанчетата по места, при него вървят кастинги за нов лидер на ГЕРБ-Пловдив и кмет. За кандидатите бабуват различни партийни лобита. Въпросът е дали премиерът ще се съобрази с това, което ще му предложи  доминираната от Иван Тотев местна структура, или ще поеме кръста сам да посочи човека с всички произтичащи от това рискове. Защото след огромната отрицателна енергия, която се трупа в града около Тотев, на всички е ясно - за ГЕРБ предстоят изключително тежки избори в Пловдив наесен.

 

КАНДИДАТИТЕ - Георги Стаменов, Георги Йорданов  и обичайните заподозрени

 

Засега везните в ГЕРБ клонят към две имена - на областния управител Здравко Димитров и на кмета на „Централен“ Геор​ги Стаменов. Всъщност Стаменов е единственото ново лице в пловдивския предизборен пъзел, защото Зико вече има сериозен управленски опит, а другите кандидати с шансове най-малко за балотаж са обичайните заподозрени Славчо Атанасов и Дани Каназирева, разчитащи на силна мажоритарна подкрепа в Пловдив. Естествено, сметката ще е без кръчмар, ако не включим в нея кандидата на БСП. С резултата си от близо 21 000 гласа на изборите за Европейски парламент социалистите вдигнаха високо летвата за всеки извън ГЕРБ, който иска да стигне до втория тур наесен. Вярно е, че между двата вота няма много общо, но ако БСП успее да потуши вътрешнопартийните крамоли и използва целия си ресурс в града, не е изключено да се върне и в битката за Пловдив. Проблемът е, че социалистите също нямат ясен кандидат и все още не е ясно дали той ще бъде посочен от местната организация, или от „Позитано“ 20. В червените коридори се говори, че Корнелия Нинова е тествала за кандидат депутата Георги Йорданов. Здравният мениджър обаче май не е приел офертата на лидерката.  Фаворит на тукашната структура е директорът на Английската гимназия Николай Радев, който пък не е казал твърдо „да“.

Пловдивската изборна бюлетина наесен ще е дълга. В нея ще има много графи, в които ще четем имената на кандидати на „Кауза Пловдив“, ВМРО, „Демократична България“, "Воля" и т.н. Те обаче по традиция участват в надпреварата на олимпийския принцип или с определени политически или по- скоро меркантилни интересни.

Както и да се развият събитията в следващите месеци, за независимите наблюдатели е ясно, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причина за това е наследството, което ще получи бъдещият градоначалник. А то ще е като камък на шията му.  

Колкото и Тотев да настоява, че градът се развива и се е променил значително по време на неговото управление, 8-те години са проспани по отношение на важните инфраструктурни проекти, имащи пряка връзка с качеството на живот в Пловдив. Заради слабия управленски екип и скъсаните връзки с експертите общинската икономика е в лоша кондиция, носейки на градската хазна само дългове и нови харчове. Пропуснато бе и времето на най-активно усвояване на европейски средства. В резултат Пловдив е на опашката в санирането, не успя да усвои ефективно милионите, които бяха определени за града по ОП „Региони в растеж“, а администрацията е в нулева готовност с подготовката на проектите за следващия програмен период. Общинският бюджет свети на червено, а в графата с приходи няма никакви резерви - апетитните общински имоти вече са разпродадени (голяма част от тях на фирми от приятелския кръг на кмета), наемите за търговците са опасно високи, както и местните данъци и такси. Синята зона вече е обхванала целия широк център, а освен това, колкото и да се разширява, тя изяжда повечето от събраните пари за собствената си издръжка. Кредитната задлъжнялост на общината вече е в рисковите граници. В следващите години предстои плащането по лихви и главници на няколко заема, което прави невъзможно тегленето на други. Приходите от концесии клонят към нула, а публично-частните партньорства отдавна са мръсна дума в Община Пловдив (по времето на Тотев се провалиха десетки такива, а сключените нови договори са едва 3).

В тази ситуация новият кмет на практика ще е с вързани ръце по най-важните въпроси в управлението.  За да се справи с тези тежки проблеми и да бъде наистина успешен управник, следващият градоначалник трябва да взима смели решения, в повечето случаи свързани с непопулярни мерки, които не водят до висок рейтинг. А политиците, дори и най-симпатичните, в същността си са тщеславни хора, които много се притесняват да не станат за смях и винаги внимават да не бъдат намразени от електората. Макар че за новия стопанин на „Стефан Стамболов“ 1 поне тази опасност не съществува. Защото след Тотев доброволецът, който ще седне на стола му, все ще се вижда по-симпатичен на гражданите. Дори само да им казва „добър ден“, като ги срещне на улицата.   

Карикатура от Красимир Димовски
Карикатура от Красимир Димовски

Коментари


Защо не оставите г-н Тотев ,да видим какво ще прави като няма бюджет следващия мандат

То бива, бива, ама час пък толкова.......................да не би да живеем в различни градове?? Бас държа, че най-големите оплюватели в този форум са "пловдивчани в повече"! Един съвет - никога не казвай никога!

ОТДАВНА Е КАЗАНО - СЛЕД МЕН И ПОТОП.

След Освобождението от турско робство на един пловдивски кмет гражданите съборили къщата, защото била построена с крадени пари.....

ЧЕТИ ТОГАВА 24ЧАСА ПЛОВДИВ И ПЛОВДИВ ОНЛАЙН.ТАМ ДАЖЕ НЯМА НУЖДА ТОТЕВ ДА СИ ПЛАЩА.И ДВАТА САЙТА СА НЕГОВИ.

аман от платени публикаций

Никога повече Герб,Тотев и всичката паплач която е свързана с тях! Славчо е човека!

СЛАВЧО ЩЕ Е КМЕТ !!!! Той добре трябва да се замисли, дали да приеме подкрепата на герб , или да разчита на огромния процент негласували пловдивчани!!!!

Който и да е, само тая напаст кратуната тотева да се маха от Пловдив надалече и в някой затвор за дълго.

Кой беше тоя Георги Стаменов? Кметът, в чийто район цяла седмица събаряха къщата на Йосиф Шнитер, паметник на културата и той не разбра? Или кметът на район, където скоро пропадна улица "Братя Миладинови" и отвори огромна яма? Или купищата битови и строителни боклуци в самия Център, но кметът Стаменов пак нищо не знае? Тоя ли е? Той ли ще става кмет на Пловдив? Айде, бе? Верно ли?!?

Абе какъв кандидат кмет може да бъде Колчо Радев. Това като виц звучи. На него му дайте софри и мадами, напивания. Е, и винаги намазва покрай конкурсите за линиите от Чолакови и другите превозвачи - там схемите ги знае най-добре Весо Дошков

Само да не са Тотев , Зико , Каназирева или Стаменов. Те всички са от модела Тотев.Отбор изпечени крадци

Радев още кара подарената му Тойота от "семейният приятел" Димитър Чолаков. Дай Боже всекиму такъв "приятел", който прави такива подаръци, които кой знае защо съвпадат с приключването на поредния конкурс за линиите в Пловдив.

е па я сум я - кхмето на Пловдив

Ха, Зико рентиерчето кмет щял да става?!? Сигурно по цял ден ще кара мотор с рокерите... Много смях!

Кой да е, но не и терорист от БСП или ВМРО

Пловдивчани трябва много да внимават, защото вече е видно как започва внушаването на измислените герои - Данка, Зико, Стаменов. Тия са нулеви възможности. Ако искаме Пловдив да се възроди и да започне отново да се развива, не трябва да допускаме тези мюрета да пречат на кметската надпревара в града ни. Доказаните въжеиграчи си остават такива, те не са реални личности. Само виртуални проекции на чужди на Пловдив интереси.

Това, че Кольо Радев е кандидат на БСП за кмет предполагаме е някакъв майтап. Ако го кандидатират ще трябва да му назначат и лична охрана, с основна задача да го държи трезвен. Че изтърват ли го по кръчмите и става страшно.

До :РИК 27.06.2019 | 12:12 Бе рапон, как ще съм общинска писарушка, бе, ти ЧУВСТВО ЗА ХУМОР имаш ли изобщо или ти е ампутирано? Аз му казвам "ДВА ТВЪРДИ МАНДАЛА" а той на мен - стригано. Аман от кастрати!

И Данка, и Зико, и Ники Радев,и Стаменчо - всичките са в каруцата на Мамин Ваньо.Сега 3 месеца преди избори се правят на големи опозиционери.Вижда се от гласуването в общинския съвет. Там е истината. Масово подкрепяха далаверите на Тотев, защото и те лапат от баницата. Спомнете си изборите през 2015 г. тези същите щяха да вкарат Тотьо в затвора, а после всички го подкрепиха. Единствените, които бяха опозиция на бандитското управление на Тотев бяха и остават хората на Славчо. Факт!!!

The Sting - общинска писарушка. Всички знаем, как дойдоха" двата твърди" мандата на Тотев от "благодарното гражданство" в ранните часове с явни фалшификации и масово купуване на цигански гласове. Дори Тотев стигна до там, че си направи сам филм как се фалшифицират избори в Пловдив. Изглежда да обучава чрез него другия актив на ГЕРБ в страната.

Данка-Здравка и Зико са едно и също, това е чадърът на Иван Тотев, който Герб разтваря по време на местните избори за заблуда на пловдивчани и за разпръсване на гласовете, за да може Тотев да спечели по-лесно, като си допълни вота с помощта на циганите и фалшификациите. Данка-Здравка и Зико са кукли, марионетки на Тотев, а не реални политически играчи. Не си хабете напразно гласа за тях. Така гласът ви пропада, даваш го за тях, а получаваш Тотев.

Не разбирам за какво се обръща толкова внимание на Здравко Димитров. Този човек не изпъква с абсолютно никакви качества, нито лидерски, нито експертни, пълен анонимник, незабележим фигурант. Нито веднъж не е заемал позиция по важен за Пловдив въпрос, не е водил битка за някоя пловдивска кауза. Известен с това, че е близък на Бойко. Толкова. Останалото е въздух под налягане. Зико е един елементарен партиен послушник. Ще кротува и ще крадне. Пловдив няма нужда от такъв "херой"!

Странно предвид политиката на медията ни, как се въздържахте да не пльоснете директно името на вашия човек Славчо Атанасов? Да оставим настрана селския му диалект и връзките с БСП, може би защото при неговото управление Пловдив бе един замрял Прованс в който нищо хубаво не се случваше?

Дани Каназирева, бивша Здравка Стефанова Клинчева, подхвръкнала като политическа пеперудка от рамото на другаря Георги Гергов като бивша адвокатка на Актор - България, подписала с Чомаков грабителския договор за ремонт на Синдикалния дом, (шеф на Актор - България тогава е изп. директор на Панаира Иван Соколов, сещай се, нали), бивша гербаджийка, сега света вода ненапита от парите на Румен Козела. Тази Дани ли ще става кмет на Пловдив?!? Няма как да стане!

Ти ако на кемтския сайт вярваш, отивай си там да четеш.... Много си тъп, Сашеее...

Абе малоувници! Как може най-некадърния кмет /според сайта "www.plovdiv24.bg/ в лицето на Георги Стаменов да бъден спряган за нов кмет на Пловдив ? Че по- добре директно да си изберем другаря Гергов !

Радев е тежко проблемен кандидат за БСП. Още се помни огромния корупционен скандал в който го замеси Веселин Дошков шеф на Хеброс бус. Дошков директно обвини Радев, че е взимал рушвети за да посредничи при разпределението на линиите от градския транспорт в Пловдив. Радев не заведе дело за да изчисти името си, сниши се, което накара хората да мислят, че в думите на Дошков може и да има истина.

Радев е меко казано проблемен кандидат за БСП. Още се помни огромният корупционен скандал в който го замеси Веселин Дошков, а той не реагира адекватно. Всички очакваха, че "несправедливо" обвинения Радев ще заведе дело за да изчисти името си, но той се сниши, което в голяма степен накара хората да си мислят, че в думите на Дошков все пак има някаква истина. "Ние с Димитър Чолаков сме семейни приятели повече от 10 години. Ходим заедно по почивки, по празници сме заедно, така че да се твърди, че получавам от него пари е просто обидно." Това заяви шефът на групата общински съветници от БСП Николай Радев по повод твърденията на управителя на Хеброс бус Веселин Дошков, че е вземал рушвети в миналия мандат.

Дани ще ги размаже този път. Всички други са изветряли вече.

Зико кмет !!!

тотев в Затвора !!!

Хахаха! Популярните мерки на Тотев му осигуриха твърди два мандата от благодарното пловдивско гражданство