След селфи на реката - клип с Ботев СНИМКИ

Когато днес тръгнат на училище, първолачката Снежана Кръстева от СУ „Константин-Кирил Философ” и брат й  Иван, който е шестокласник в ОУ „Яне Сандански”, ще покажат на връстниците си клипчета от честването на 171 г. от рождението на Ботев. Заедно с майка си в мразовитата неделя двамата прекосиха града, за да присъстват на честванията, като преди това минаха и край Марица да видят ваденето на кръста на Богоявление и да го целунат за здраве.  Наснимахме всичко с телефоните, доволна бе майка им. Таткото оставили у дома да гледа най-малкия член на семейството – Никол, която е на година и половина. Така се възпитава патриотизъм, обясни жената. А запитани какво знаят за Ботев, хлапетата се сетиха първо, че така се казва нейният любим футболен тим. 

Футболистите от набор 2007 от него също дойдоха пред паметника на патрона си. С жълти хризантеми в ръце тима водеха Любомир от ОУ „Душо Хаджидеков” и Николай от ОУ „Тодор Каблешков”. Включването в честването не отменя тренировката, направи уговорка треньорът и прикани да се изключат мобилните телефони. 

Ритуалът пред паметника на Ботев в Цар-Симеоновата градина се организира  от Община Пловдив като с участието на почетна рота, венценосци и военен духов оркестър от пловдивския гарнизон. Уважиха го председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, бригаден генерал Явор Матеев, заместник областният управител  Димитър Керин, зам.-областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОД на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков, кметовете на райони, общински съветници, омбудсманът на Пловдив, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса. 

Директорът на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев  припомни житейския път и философията на Ботев - че революцията е единственото спасение. ”Христо Ботев остава както в учебниците, така и в ума на българина от началото на подвизите му, чак до сега - повече от век и половина по-късно. Ще остане и за в бъдеще. Не случайно и днес Христо Ботев е един от най-великите и достойни синове на България, посветили целия си съзнателен живот и себе си на Отечеството с едничката мисъл: „Но стига ми тая награда – да каже нявга народа: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…” – каза Минев. – Сега, след толкова години, можем твърдо да заявим, че дори само Ботев и Левски определят огромната духовна територия на България, че за да си истински българин, трябва да ги носиш в сърцето си като величави титани и да се гордееш, че си техен потомък”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?