След протестите: Касата пак поряза АГ-то в Карлово

Кметът и управителят на болницата за втори път искат оставката на шефката на РЗОК-Пловдив

Директорката на Районната здравно-осигурителна каса д-р Магдалена Петрова да хвърли оставка, тя няма място в системата. Около това искане се обединиха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, секретарят на Пловдивската колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев и управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово д-р Христо Пелев. Тяхното искане ще бъде обсъдено днес на заседание на УС на Българския лекарски съюз, което ще се проведе в Пловдив. На него ще присъства и кметът на  Карлово д-р Емил Кабаиванов. В четвъртък д-р Христо Пелев  ще запознае с проблема и предложението  за оставка на д-р Петрова  УС на Сдружението на общинските болници в страната.

В Карлово отново се надига бунт срещу действията на директорката на РЗОК -Пловдив д-р Магдалена Петрова. На 13 август заради нейна заповед за спиране на клиничните пътеки в АГ отделението стотици жители на Подбалкана от Калофер до Клисура излязоха на протест. Причината за нейните разпореждания тогава  бе, че в отделението няма достатъчен брой анестезиолози. Работеше един на пълен щат  и трима по на половин работен ден. Това изискване бе променено след споразумение на НЗОК и Българският лекарски съюз, подписано на 14 август, но междувременно в Карлово започна работа още един анестезиолог на пълен щат.

Миналия ден директорката на РЗОК - Пловдив е отказала да изплати на карловската болница дейностите по 11 клинични пътеки в акушеро-гинекологичното отделение за месец август, които са на стойност 41 736 лева. По нейно нареждане служител от ведомството, което тя ръководи, се е обадил по телефона на служител в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, за да информира болничното заведение да не фактурира дейности за АГ отделението за август, тъй като няма да бъдат изплатени.

Разпореждането е безпрецедентно и необосновано, заяви  управителят на болницата д-р Христо Пелев. То няма мотиви и наистина води болницата към фалит, категоричен е той. Има ново указание за дейностите в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, подписано на 14 август в София, според което ние работим, което д-р Петрова нарушава, припомни д-р Пелев.

След подадените от мен сигнали до председателя на БЛС, до кмета на община Карлово, до директора на РЗОК, на 14 август проведох среща с управителя на НЗОК  д-р Дечо  Дечев, с управителя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Пенкова, със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в София. В срещата участва кметът на Карлово д-р Кабаиванов.  На тази среща ми бе дадено  Указание от 14 август, подписано от  НЗОК и БЛС, че  МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има право да  изпълнява всичките клинични пътеки в акушеро-гинекологичното отделение. Нека се има предвид, че болницата  спечели и дело 2418/06.08.2018 в Пловдивския административен съд, с което се спира действието на заповедта на д-р Магдалена Петрова. И въпреки това тя разпорежда РЗОК да не заплати  за извършената медицинска дейност за месец август в размер на 41 736 лева. Поради това аз написах писмо до БЛС, до Сдружението на общинските болници и до Районната колегия на БЛС - Пловдив, като поисках да се потърси  отговорност и ако трябва, да се освободи от длъжност д-р Магдалена Петрова, тъй като няма  обществен и личен интерес, който да стои над здравето на хората, категоричен е управителят на карловската болница.

Секретарят на БЛС - Пловдив,д-р Кръстев заяви пред „Марица“ категоричната си подкрепа за МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Лично аз съм занесъл новото указание, подписано на 14 август в София в РЗОК - Пловдив. Да оставиш един толкова голям район без здравни грижи е недопустимо. Такова решение би могло да засегне и други болници, също и частните, и тогава какво ще стане? Освен че РЗОК няма основание за това, нека не забравяме, че Карлово е стратегически район и заради най-голямото поделение на Сухопътни войски, което поддържа определено ниво. Най-важното е да бъде оказвана помощ на пациентите. Защо РЗОК не спазва инструкциите на НЗОК, не мога да кажа. Ние настояваме за стриктно спазване на закона, стартиране на преговори между БЛС и НЗОК с ясни правила, заяви д-р Кръстев.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов призова управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да се намеси по най-бързия начин. А д-р Магдалена Петрова да бъде освободена като директор на РЗОК - Пловдив. Тя саботира работата на Касата, категоричен е той. Веднъж вече поисках тя да бъде сменена, продължавам да настоявам за нейната оставка. Такива хора, които не могат да носят отговорност за системата, за която отговарят, а си позволяват да я саботират, нямат място в нея. На такива  длъжности трябва да бъдат назначавани хора, за които здравето на хората е най-важно, заяви Кабаиванов. Днес той ще присъства на заседанието на УС на БЛС, за да изложи своята позиция.

От Здравната каса в Пловдив вчера коментираха, че ще изчакат решението на съда по този случай. Делото е насрочено за 2 октомври тази година. След като магистратите се произнесат, тогава от РЗОК Пловдив ще вземат решение как да процедират с АГ-то на карловската болница.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?