Подай сигнал

След Освобождението: "Марица" даде трима премиери на България

Пловдив през годините

от Хенриета Георгиева 480 прегледа 0

Ако има звезден период за Пловдив в политиката на България, това е периодът след Освобождението, когато градът е столица на Източна Румелия. След Съединението с Княжество България Пловдив се лишава от статут на столица, но се гордее с това, че дава на отечеството най-значими политически фигури с европейски мащаби.

Само вестник "Марица", първият общобългарски вестник, дава на страната трима блестящи премиери в годините, когато се кове новата държава.

Видният възрожденец Тодор Бурмов, един от инициаторите за изданието и вицегубернатор на Пловдив, е първият премиер на страната с указ на княз Александър Батенберг.

С каузата на вестника е свързан и пловдивчанинът Константин Стоилов, оглавявал два кабинета. Смятан е за един от най-успешните премиери в цялата ни история. Стоилов е изключително ерудираните човек, наричат го най-европейския ни политик.

В продължение на 23 г. Стоилов заема върха на политическата пирамида в Княжество България. Управлението му от 1894 до 1899 г. е едно от най-успешните периоди за страната. Приемат се закони, насърчаващи родната индустрия, занаятите, земеделското производство.

Премиер на България е и редакто­рът на „Марица" Иван Евстратиев Гешов, първостроител и на двете Българии. Многостранната му успешна дейност на държавник, политик, бизнесмен, банкер, публицист, журналист, издател и меценат няма аналог в модерната българска история.

В началото на 20. век Гешов е най-богатият българин, но и бляскав политик - премиер, външен министър, 13 пъти е народен представител и два пъти е председател на парламента.