След новия скок на горивата се извиха опашки за бензин

Горивата отново тръгна трайно нагоре, но засега само по големите вериги. Заради маржа в цените между акулите в бранша и малките играчи пред различни бензиностанции в покрайнините на града се извиха опашки като по времето на соца. През уикенда веригите продаваха масовия А95 между 2,10 и 2,18 лв. за литър. В същото време на Рогошко шосе можеше да се налее гориво за под 1,90 лв.   

Цената на А95 се напомпа за три месеца с 14 стотинки на литър. От началото на годината дизелът е поскъпнал с 9 стотинки, а пропан-бутанът - с 4 ст. Въпреки скъпотията цените са далеч от рекорда си през октомври и началото на ноември миналата година, когато бензинът достигна 2,37 лева, а дизелът удари 2,42 лева.

Само за седмица поскъпването е с между 2 и 3 стотинки на литър, изчисляват пестеливи шофьори. Лошата новина е, че тенденцията е все нагоре, още повече че идва лятото и тогава горивата поскъпват изкуствено заради повишеното потребление. В класацията на бензиностанции с евтини горива Пловдив се нарежда на четвърто място в страната. Най-евтино зареждат шофьорите в Добрич, Габрово и Русе.

Междувременно стана ясно, че НАП дават допълнителни шест месеца на собствениците на бензиностанции, в които
да въведат касови бележки с разбивка за цената на горивото. Още когато се заговори за тази промяна, хората от бранша предупредиха, че заради непредвидените разходи за софтуер цените на бензин, дизел и газ ще скочат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?