Подай сигнал

След имотите ще изскочат и банковите сметки

Политическите скандали у нас започват с предупредителен изстрел в доклада от Америка

Коментари

от Проф. д-р Николай Радулов, преподавател в НБУ 1862 прегледа 0

След имотите ще изскочат и банковите сметки

Информацията, която даде начало на така наречения „Апартаментгейт“, отново дойде отвън - от организация и медия, финансирани от американското правителство, което само две седмици по-рано извади доклад, където ясно подчерта, че по отношение на корупцията се работи, но няма резултати.

Формулировката „работи се“ е израз само на любезност и авторите едва ли го мислят. Какво означава цялата държавна машина да работи, а да няма резултати?!

Когато се вгледаме, се вижда, че целият държавен апарат, който трябва да се бори с корупцията, се е овъртолил в някакви невероятни имуществени и други сделки и по никакъв начин не може да бъде критерий за некорумпираност, което да му позволи да се бори с каквато и да било корупция. Докладът беше предупредителният изстрел във въздуха. Ние обаче имаме имунитет към доклади. Като пишат, че има голяма корупция и никой нищо не прави, ние казваме „то само едно и също се пише в тези доклади“. Обикновено Борисов обвинява медиите, между които и западни, че пускат фалшиви новини. Но фалшиви новини няма кой да публикува в Доклада на Държавния департамент, нито пък в Доклада на Европейската комисия.

Управляващите би трябвало да приемат тези сигнали като обеца на ухото, защото следва нещо много по-тежко. Нещо, което очаквам да се случи може би не преди европейските избори, но непосредствено след това.

Според мен ще започне да излиза информация за сметки на наши видни съграждани в различни банки. Още преди година в разговори с хора от специалните служби на САЩ съм чувал, че те много добре знаят кой какви сметки има и в кои банки. Това е следващото, което ще изскочи, защото корупцията в България вече по никакъв начин не се връзва нито с плановете на Европейския съюз, нито с тези на Съединените щати. С поведението си властта определено настройва хората анти​ НАТО, анти ЕС. Това не остава незабелязано.

През последните десет години тук излизаха информации за огромни бази данни за офшорни сметки къде ли не и на кого ли не. Случва се това и на Запад.

Много важна е причината, поради която хората си влагат средствата в офшорни сметки. Офшорните компании не са забранени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо престъпно и дори - нищо неморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път плащането на повече данъци.

Работата е там, че нашите собственици на офшорни сметки не са ги направили, за да укриват данъци. Те са ги направили, за да укриват необяснимо и гигантско богатство. Няма да споменавам имена, но от разговори с чужди колеги мога да кажа, че става дума за гигантски сметки от 100, 200, 300 милиона и нагоре - в Швейцария, в Арабските емирства.

Следващата стъпка ще покаже, че дори когато имаме офшорни фирми, ние, българите, не ги използваме за това, за което огромна част от останалия свят ги използва. И в Западния свят има офшорни фирми, като прословутата фирма на Георгиус Георгио, която впоследствие пет пъти си смени собственика и накрая се оказа принадлежаща на един световноизвестен спортист. Като че ли никой не чу тези метаморфози и даже казаха колко хубаво е, че този световен скиор ще отиде в този наш известен курорт.

Дори да се вгледаме в явни сметки в България, ще разберем, че техните притежатели и целите им семейства са живели с по 100-200 лева на месец през последните години. Не е обяснимо как един сегашен министър, преди да стане министър, е спестил 300-400 000 лева, при положение че съвсем малко е работил в чуждестранна компания и никой не казва каква е била заплатата му. По един милион на година?

Тези въпроси ще излязат отново наяве. Все пак си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори. Има риск това да се превърне в политическа вакханалия. Абсолютно съм уверен, че това, което може да излезе за едните - за тези отдясно или които се правят, че са отдясно, може да излезе и за тези, които са отляво. Това ще хвърли страната в страхотен хаос.

Според мен това трябва да стане постепенно, но неумолимо. Защото парите в тези офшорни сметки са на всички нас. А ние се чудим къде са отишли 16 милиарда, опростени от НАП.