След 3-то класиране: 10 първолаци още си търсят училище

Хаджи Хасан махала се изнесе в чужбина, ОУ „Гео Милев” остава без първокласници

Само 10 от близо 3000 деца в Пловдив остават неприети в първи клас на трето класиране от кампанията. В този етап, който е последният през централизираната електронна система, участваха 91 хлапета. 81 от тях са приети, повечето по първото желание, което родителите им са посочили.

Семействата на десетте първокласника, които остават извън списъците, упорстват за училища, за които отдавна се е видяло, че не им стигат точките. От общинския отдел „Образование” даже звънили на шестима родители, за да ги убедят да пренаредят по друг начин учебните заведения в списъка с 5 възможни желания при кандидатстването. Те обаче продължили  да държат на определени училища, например НУ „Петко Р. Славейков” и ОУ „Димитър Талев”.

След като децата им не са приети там и на трети тур, сега родителите трябва да проверят къде в града са останали незаети места и да подадат заявления на място в учебното заведение. Свободните бройки са достатъчно – поради по-малкия набор на родените през 2012 г. и стотиците деца, които са  извън страната, в системата останаха над 300 незаети места. Това ще доведе до закриване на паралелки там, където не е реализиран обявеният план-прием.

В ОУ „Гео Милев”, което събира децата от Хаджи Хасан махала, дори изобщо няма да има паралелка първолачета, защото до момента са записани само 4. Ще се наложи и тези деца да се пренасочват. От общината ще предложат на родителите  ОУ „Княз Александър I” и СУ „Паисий Хилендарски”, където има места. Близо е и СУ „Любен Каравелов”, но единствената паралелка там вече е пълна.

Продължава издирването на необхванатите. Свели сме ги до много малко, при досегашните обследвания повечето се оказаха в чужбина, обясниха от общинския отдел „Образование”.

В момента в информационните масиви на общинската администрация се вписват деца, които досега не са фигурирали там, понеже са в учебни заведения, които не са общински. Такъв е случаят с възпитаници на държавните  – Националното музикално училище „Добрин Петков”, специализираното училище за деца с увреден слух. В базата данни ще се добавят и първолаци, записани в частни училища. Така ще се получи пълната картина на обхванатите измежду родените през 2012 г., които трябва задължително да влязат в класните стаи наесен.  Тогава ще се направи извадка по райони, до която ще имат достъп директорите на учебни заведения там. До края на септември те трябва да организират обходи по адресите, да положат усилия да обхванат децата и да върнат обратна информация за всички казуси.

И допълнителната паралелка не стигна на ОУ „Драган Манчов”

На трето класиране ОУ „Драган Манчов” е напълнило отпуснатата допълнително четвърта паралелка и дори са останали още няколко желаещи извън нея.

Както „Марица” писа, още през пролетта учебното заведение поиска в план-приема си 4 паралелки. От общината обаче одобриха само 3. Причината е общинският план за преминаване на едносменен режим във всички училища в Пловдив до 9 г., като за целта се свива поетапно приемът. Идеята е по този начин да се намали потокът от деца към пренаселените в момента сгради и учениците да се насочат към други училища в същия район, за да има по-равномерно разпределение в мрежата, да се осигурят по-добри условия и по-качествено образование. За ОУ „Драган Манчов” свиването се налага и по още една причина – че дели обща сграда с Математическата гимназия.

Въпреки демонстрираната първоначално твърда позиция, в последствие общината отстъпи, като обясни това с натиска на родителите. Те внесоха подписка за разкриване на още една паралелка. Петицията бе депозирана в кметството и след разговори между зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов и шефката на общинския отдел по образование Донка Щилянова местната управа разреши прием в допълнителна паралелка след втори тур.

Стъпката назад се коментира в гилдията като непоследователна политика и прилагане на двоен аршин, тъй като в района има добри и работещи учебни заведения, които могат да поемат децата и да осигурят качествено образование.

От заложените 3 паралелки в план-приема си ОУ „Васил Петлешков” е реализирало и трите, но не с пълняемост 24 деца в клас. От поисканите 3 паралелки СУ „Кирил и Методий” пък към момента е с една по метода на Монтесори и една обикновена. Директорката не пожела да коментира пред „Марица”, но заявила позицията си пред общината.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?