Славчо Атанасов: Кобрата ни е нужен повече от всякога

Да не посичаме българина в него с плоски обвинения в евтин патриотизъм

Това, че Кубрат Пулев не спира да обикаля българските училища и да се среща с децата, да ги увлича по спорта и да ги убеждава да тренират, да им показва, че могат да бъдат горди българи като него - това показен патриотизъм ли е? Защото това е действие - не са просто думи! 

Този въпрос си зададох веднага след като с неприятно чувство прочетох една статия в популярен сайт от 29 октомври - „Цялата истина за огромната истерия около Кобрата и напомпения му национализъм“.

Преекспонира ли Кобрата патриотизма си? Категорично не съм съгласен! 

На първо място, в днешно време, което често е безвремие, което е време на размити ценности, на войнстващ нихилизъм, на безродие, насаждани от крайни соросоидни кръгове, ни е нужно да се върнем към най-силните корени на една нация -  това е усещането за принадлежност. Принадлежност към вековна нация, каквато е българската, към най-древната организирана държава в Средновековна Европа, оцеляла и до днес, към държава, съхранила традициите и същността си. Принадлежността, че си българин. От това имаме нужда днес. От това популярни личности и авторитети, независимо от кои области на общественото ни развитие са, да отстояват патриотичната идея.

Отново се връщам на срещите на Кубрат Пулев с децата - патриотизмът се възпитава. С него не се раждаш наготово. Неслучайно в САЩ всяка година отделят по 20 млрд. долара за консолидация на американската нация. Затова патриотизмът, който проявява боксьорът ни, не само не трябва да се критикува, а трябва и да се поощрява. Така, че  други популярни българи, други авторитети да изразяват своя патриотизъм. И то да го правят публично. Отново ще кажа - защото това възпитава!Децата гледат на големите ни имена в спорта или в музиката като на кумири. И ги следват. Това е важното.

Патриотизмът на Кобрата не е показен. Той го е доказал. Защото лично Ангела Меркел му предложи германско гражданство, както и това да се състезава под германски флаг. Той можеше да приеме и вероятно щеше да уреди живота си по-добре, както го направиха други. Но не го направи. Защото е расъл в здраво българско семейство, възпитаван е още от малък да обича родината си и да я почита. Кръстен е Кубрат. А брат му е Тервел. Това не е показен патриотизъм! А усещане за принадлежност! Което днес ни е нужно повече от всякога!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?