Слагаме барелеф на героя от Одрин ген. Никола Иванов

Авторите на идеята канят в инициативния комитет почетните консули на Италия, Молдова и Украйна

Инициативен комитет ще покани в редиците си трима почетни консули в Пловдив, за да се осъществи проект за изграждане на постамент с барелеф на легендарния български генерал Никола Иванов. От съюз „Духовно възраждане на България” се срещнаха последователно с почетния консул на Италия Джузепе де Франческо и на Молдова - инж Димитър Чипев. Ще бъде потърсен и почетният консул на Украйна инж. Димитър Георгиев. Те ще бъдат поканени да участват в инициативния комитет за постамента.   

„Искаме да възстановим барелефа на Никола Иванов, защото генералът е изключителна личност. Изиграл е важна роля за Съединението на България и за превземането на Одрин”, каза Мария Герасова от съюз „Духовно възраждане на България”. Не става въпрос за паметник, защото разрешаването на такова строителство е много сложно.  

Ако идеята бъде осъществена, барелефът ще бъде поставен вляво от порталната врата на фасадата на Военния клуб. Негов автор ще е скулпторът Атанас Карадечев.  

„Обръщаме се за съдействие и партньорство към други организации, както и към гражданите на Пловдив да възстановим паметта на генерал Никола Иванов. Сумата за изграждане е 7000 лева”, подчерта Мария Герасова. Съгласие за участие в инициативата вече са дали кметът Иван Тотев, бригаден генерал Явор Матеев, генералът от резерва Янко Янев, Съюзът на  офицерите, сержантите от запаса и резерва и Пловдивски гарнизон.  

За 105-годишнината от Балканската война Свиленград събра 150 хиляди лева за паметник на генерал в естествен ръст, яхнал коня си. Бронзовата скулптура бе издигната върху 15-тонен мраморен постамент.  

Банковата сметка за благородната пловдивска инициатива е: IBAN BG90STSA93000024527248

От Априловската гимназия до бастионите на Одрин

Големият български военачалник е роден в Калофер през 1861 година - 13 години след Христо Ботев. Учи в габровската Априловска гимназия и в Императорския лицей в Константинопол. Когато избухва Освободителната война, 16-годишният Никола Иванов се записва като доброволец. През 1878 година постъпва във Военното училище в София, което завършва със звание подпоручик. Служи в Източнорумелийската милиция, където е произведен в поручик.

През 1882-1885 година завършва Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург. Участва активно в Съединението и в Българо-сръбската война. След това 3 години е бил министър на войната в правителството на Константин Стоилов.

Никола Иванов командва Втора българска армия през Балканските войни и ръководи превземането на Одрин. Под негово командване се бият 107 249 души. Те разполагат с 66 картечници и 358 оръдия. През първата световна война ген. Никола Иванов е в запаса. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?