Подай сигнал

Сладолед от люти чушки - мисията е възможна

В Токио го ближат с кравешки език и прясно конско месо

Гурме

от Росен Саръмов 1308 прегледа 0

Хиляди вкусове сладолед може да бъдат открити по света. Някои нации са истински любители на нетрадиционните комбинации, докато други, като българите, само обичат да четат за тях. Най-противоречивият вкус ледено изкушение може да се опита в токийския увеселителен парк "Намджа Таун". Там то се предлага с прясно конско месо, кравешки език, октопод и сепия. Японците си го обичат. Един от най-известните майстори на сладолед - Джени Бритън Бауър от Охайо, премества вселената на сладоледа още по-далече. Тя предлага ограничени серии с мариновано манго. В него има чушки, оцет и карамфил.


Това обаче е нищо в сравнение с нюйоркските майстори Од Фелоус, които пуснаха само за 6 години над 300 вида сладолед с ненормален вкус.

Много е ценен този с гъши дроб

В град Портланд в Орегон са любителите на сладоледите със смесен сладко-солен вкус. Те комбинират успешно боровинки и мед с начукани чушки. Другата им комбинация за леден десерт е този с вкус на круша и синьо сирене.


Работилницата в Рихобот Бийч в щата Делауеър не използва обикновена ванилия. Тя слага в сладоледите си само мадагаскарски ванилов боб. Към него прибавя лютата чушка "Дяволският дъх от Каролина". Към това сипва и канела. Производителите предупреждават, че клиентите ще останат смаяни от вкуса, но за деня няма и да помислят да поръчат втори сладолед. За едни е утре пак, за други е догодина пак, а за останалите - никога повече.

Майстори в Сан Франциско предлагат на любителите и нещо, което е наистина изискано, но пък се лови от всеки дрегер на света. Сладоледаджийницата на Хъмфри Слокъмб прави

ледени десерти с бърбън

и корнфлейкс. Любопитното е, че феновете ги консумират до обяд. След това дневните наличности винаги са изчерпани. Производителите от нюйоркската "Ил Лабораторио дел Джелато" избиха рибата със сладолед с вкуса на „смокиня плюс прясна кафява пуйка". В работилницата са създадени стотици различни комбинации на вкусове, като по-обикновеният е сладолед с „цвекло и краставица".


Заведението „Бен анд Билс Чоколет Емпориум" в Бар Харбър в Мейн предлага сладолед с пресен омар. Това е един от най-тачените деликатеси в щата. Парчета от омара са смесени със сладоледа. Заради тях той е безумно скъп.

Философията на креолите, живеещи в Ню Орлиънс, е простичка: „Яж сладолед и бъди щастлив". И точно заради това често слагат в сладоледа си и домати.

Коментари


Интересно...До какво ли още ще се стигне с този мултикултурализъм?!