Скандал по патриаршески

Президентът Путин е Божие чудо, казва Кирил, който живее в луксозен апартамент до Кремъл с младата си приятелка

Лавинообразен скандал последва гневните упреци, които ни отправи руският патриарх Кирил, специален гост за честванията по случай 140-годишнината от Освобождението ни от османско иго. Главата на Руската православна църква  бил огорчен от българската неблагодарност към освободителката - Русия. Урок по история с тропане по масата изнесе високопоставеният духовник на срещата си с президента Румен Радев. Назидателната реч разпали страсти и отвори стари рани и у нас, и в Русия.

Главата на руската православна църква патриарх Кирил си тръгва недоволен от визитата си по повод на Освобождението на България. Скандалът обаче ескалира.  

Московската патриаршия разпространи видео, в което патриархът говори назидателно на българския президент при срещата им на 4 март. 
Руският патриарх смъмри президента Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София, когато държавният глава изрази признателност за националното ни освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли - румънци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци.  

Руските медии излъчиха упреците на Негово светейшество Кирил, но не и отговорите на президента Радев. ГЕРБ поиска разсекретяване на стенограмата от разговора, но се оказа, че такава няма. Появиха се съмнения дали президентът е защитил подобаващо националния интерес пред напористия руски гост.

Скандалът предизвика трус в Обединени патриоти. Вицепремиерът Валери Симеонов, съпредседател на ОП, нарече патриарх Кирил пред БНТ  "второразрядно съветско ченге" и "цигарен митрополит". Той обвини руския духовник, че от 1996 г.  имал 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Не може агент Михайлов от съветското КГБ да поучава българския президент, възмути се Симеонов. 

"Атака" и ВМРО веднага поискаха лидерът на НФСБ да се извини публично. Председателят на „Атака“ Волен Сидеров защити патриарх Кирил и скочи срещу лидера на НФСБ. От БСП дори заговориха за оставка на вицепремиера.


Кой е патриарх Кирил, ВИП гостът на тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго, който разпали скандал и вкара София и Москва в нова разпра?

Негово светейшество Кирил, шестнайсетият патриарх на Москва и цяла Русия от 2009 г., е с мирско име Владимир Михайлович Гундяев. Трето поколение свещеник. Роден е през 1946 г. в Ленинград. Освен земляк и адаш, Кирил е съмишленик на президента в защитата на руското православие и отпора срещу Европа. Наричат го Патриархът на Путин. 

Знаците на съдбата съпътстват бъдещия патриарх - още 4-годишен влиза в олтара и свещеникът му предрича висш духовен сан. Бил единственото дете в училище, което не членувало в пионерската организация. 

Завършва с отличие Ленинградската духовна академия.

През 1969 г. Ленинградският и Новгородски митрополит Никодим го подстригва в монашество с името Кирил, който става секретар на популярния  митрополит, привърженик на идеята за обединение на руската православна и римокатолическата църкви. Самият Кирил е ходил няколко пъти при папата и е получил лична благословия от папа Бенедикт XVI. 

От 1971 до 1974 г. е представител на Московската патриаршия към Световния съвет на църквите в Женева. 10 години е ректор на Ленинградската духовна академия и семинария.

От 1989 г. е председател на Отдела за външно-църковни отношения към Московската патриаршия - ранг на църковен външен министър.
През 1991 г. е митрополит и член на Светия синод. Ден след кончината на патриарх Алексий II през 2008 г. е избран на Московския патриаршески престол. Интронизиран е за патриарх на 1 февруари 2009 г. Благодарение на близките връзки с Кремъл успява на върне на църквата стотици храмове и манастири. 

Цигарена афера, часовник за 30 000 

През 90-те години името на Кирил се появява в разследвания на съмнителни търговски дружества на руската православна църква и злоупотреби с безмитния внос на цигари и алкохол. По официални данни от митническата служба на Руската федерация към 1996 г. под ръководството на митрополит Кирил са внесени 18 млрд. безмитни цигари на стойност 14 млрд. долара и 21 млн. литра църковно вино на стойност 4 млрд. долара. Патриарх Кирил отрича обвиненията.  

Според медийно разследване Кирил е сътрудничил на съветското КГБ под името агент Михайлов. 

Патриарх Кирил е известен с луксозния си начин на живот, като негови лични собствености според руските медии са Дворец в Геленджик, вила в Швейцария, яхта, брониран Мерцедес S класа, частен самолет, луксозен апартамент до Кремъл. В него живее 35-годишната шефка на цигарена фирма Лидия Леонова, обявена за лична приятелка на патриарха.  

През 2012 г. духовникът е засечен с часовник Breguet за 30 000 долара.

Трето поколение свещеник 

Дядото на патриарха, отец Василий Гундяев, се борел активно по съветско време със закриването на храмовете, за което бил репресиран - минал е през 7 затвора и няколко интернирания. Имал 7 деца, но почти всичките си средства дава за атонските манастири. Бащата на митрополит Кирил - свещеник Михаил Гундяев, се прочул с пламенната си вяра и преданост към православието. Той също бил репресиран и пратен в Колима.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?