Скандал! КЗК откри картел при санирането в Пловдив

За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Над 50 фирми са манипулирали обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, обясниха от комисията, предава бТВ.

Фирмите са участвали в поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите, като предварително са се договаряли коя фирма къде ще спечели.

От Антимонополната комисия са установили 3 картела, участвали в търгове в Пловдив, Гоце Делчев и Търговище.

На 16-етажен блок в пловдивския квартал "Южен", например, обследването е направено от фирма, която според КЗК участва в такъв картел с обществени поръчки по програмата за саниране. По телефона нейният управител отрича подобно участие.

В Пловдив има над 70 жилищни блока, санирани по програмата. Все още не се знае по колко от тях са работили фирми, участващи в картели.

ОТ КЗК са открили доказателства за картелно споразумение между 30 фирми, участвали в обществени поръчки за енергийно и техническо обследване в Пловдив. Други два има в Търговище и Гоце Делчев.

"Предварителната оценка на комисията е за нарушения картелни споразумения , които представляват манипулиране на обществени поръчки, разпределяне на обекти между участници и уговорка всеки да подаде оферта на своята своята максимална цена по рамково споразумение", обясни Ирина Тагаринска, директор Дирекция "Антитръст" в КЗК.

Сигналът за картел е подаден до КЗК от кмета на Търговище Дарин Димитров преди 3 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
....

....

02.07.2019 | 12:03

Връзката Пловдив - Гоце Делчев е ясна - и на Тотев, и на покровителката му Менда корените са от Гоце Делчев и по-точно от Хаджи Димово, откъдето между другото е и Мария Габриел. Анадъму?

Отговори
4 0
СТРОИТЕЛ

СТРОИТЕЛ

02.07.2019 | 09:03

МОДЕЛЪТ ТОТЕВ В ДЕЙСТВИЕ

Отговори
5 1
Ххх

Ххх

02.07.2019 | 08:58

Ха ха хаа.... Ха, дюбру ютру. Чунким не го знаехме ли??!!

Отговори
7 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?