Скандал и изненади за евролистата очакват в БСП

Има очаквания, че тази неделя на "Позитано" 20 ще има голям скандал при подреждането на евродепутатската листа, но е възможно всички да бъдат изненадани.

Така социалист от широкото ръководство на БСП коментира пред "Дневник" предстоящия закрит пленум, най-голямата интрига около който е дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще бъде в кандидатската листа за изборите на 26 май т.г. и на кое място.

След като преди месец при таен вот с подкрепата на лидера на БСП непартийният кандидат Елена Йончева спечели водаческото място със 95 срещу 75 гласа за Сергей Станишев, Корнелия Нинова ясно заяви, че президентът на ПЕС не трябва да бъде част от листата. Най-близките й хора в партията обаче подкрепят и нейното и обратното мнение. Партийци и експерти се опасяват, че отстраняването му ще доведе до отлив на гласове от БСП и засилване на опозицията срещу лидера. 

Социалисти твърдят, че към момента само Корнелия Нинова знае как ще бъде подредена листата, тъй като най-тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро, още не е обсъждало този въпрос. Според партийци тя е дала знак, че ще има диалог със Станишев, но досега разговор не е имало, тъй като той е в Брюксел и трябва да се върне днес.

Таен вот за листата
 

Най-очакваният вариант в неделя Националният съвет на БСП да нареди листата чрез таен вот, тъй като вероятно ще има несъгласие с предложената от Изпълнителното бюро подредба. Първо, понеже поне 40 от номинираните за кандидати за евродепутати искат да участват, а листата е само от 17 души. И второ - защото се предполага, че бившият партиен лидер и бивш премиер Сергей Станишев няма да бъде в първоначално предложения вариант. Освен ако няма изненади.

"Ако се стигне до таен вот, което досега не се е случвало, кандидатите с най-голяма подкрепа ще влязат в листата, т.е. тя ще бъде подредена по вишегласие. Така всеки един от тях ще може да тества подкрепата си в партията", казва представител на тясното ръководство.

Според социалисти на "Позитано" 20 е имало изненадани, че Сергей Станишев е събрал 75 гласа в съревнованието с Елена Йончева, което значи, че разчита на по-голяма от очакваната от ръководството подкрепа. Той бе сред хората с най-много номинации от структурите в страната за водач и се ползва с подкрепата на някои ключови досега лица в БСП - Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

 

Други пък твърдят, че по вишегласие след таен вот Станишев би се наредил на седмо или осмо място в листата. Сред партийците имало и много критики срещу него - понеже през 2014 г. не спазил обещанието си, че само ще води листата, но няма да бъде евродепутат, и защото на европейско ниво подкрепял ратификацията на Истанбулската конвенция, срещу която са социалистите. В конгресните документи на БСП е записано, че кандидатите за евродепутати трябва да защитават позиция против конвенцията, което за някои партийци е опит лидерът на ПЕС да бъде отстранен.

Другите кандидати за евродепутати


Досега очакванията бяха, че на второ място в листата ще бъде зам.-председателят на БСП Деница Златева, която бе вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Сега обаче се смята, че може да има размествания и вторият в листата да бъде мъж.

На избираеми места се очаква да бъдат и сегашните евродепутати - Момчил Неков и Петър Курумбашев (гражданска квота). Според социалисти в листата може да бъде и дългогодишният зам.-председател на БСП и депутат Янаки Стоилов, който отпадна от кандидатските листи за депутати в българския парламент заради изискването за мандатност. Досегашният евродепутат Георги Пирински няма да е кандидат отново.

Нови лица в листата се очаква да бъдат младите депутати Петър Витанов и Димитър Данчев. С много номинации е и икономистът и депутат Румен Гечев - вицепремиер в кабинета на Жан Виденов, но все още не е известно дали ще бъде кандидат. Сред коментираните имена бе и на проф. Иво Христов, който преди време обяви, че 80% от българите са "дебилни".

 

Източник: дневник.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?