Сиврията пречиства и подмладява

В чушката има повече витамин С, отколкото в цитрусите и магданоза

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Красиви багри, прекрасен аромат и свеж вкус в комбинация с полезни свойства ги превръщат в желан ежедневен гост на нашата трапеза. В България са разпространени най-вече зелена и червена чушка, докато на различни места по света се отглеждат бели, жълти, оранжеви, че и виолетови чушки.

Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки, но и зелените чушки имат своето очарование и приложение. С лек дъх, свеж и суров вкус, те са неизменна съставна част в първите летни салати.  

Жълтите и оранжевите чушки са сходни по сладост и сочност. Отглеждат се главно в топлите средиземноморски държави. Испания, Кипър, Франция и Италия са и най-големите износители на чушки в Европа.  

Пиперът сиврия е познат зеленчук, който целогодишно присъства на трапезата във всеки дом. За родина на чушките са приети Западна Индия и Централна Америка. Понастоящем зеленчукът е широко използван в цял свят.

Характерно за пипера сиврия е, че той е високо добивен сорт. Образува чушки с конусовидна форма, които са леко сплеснати двустранно, дълги около 18 - 20 см и със средно тегло около 70 - 75 г. Плодът на сивриите е висящ. В началото са зелени, след това стават жълтокехлибарени, а в ботаническа зрялост са светлочервени.  

Основно предимство на сиврията е, че тя притежава тънка ципа. Това качество я нарежда сред първенците при приготвяне на туршии, пържени чушки, лютеници, разядки и др. Не на последно място е и страхотният вкус на чушката - леко сладък, с приятен, характерен аромат. Месестата част е нежна със слабо изразен пиперов аромат.

Сиврията е ценена и заради полезните вещества, които съдържа. Източник е на витамините А, С, В1, В2, В6 и Е. Ако имате недостиг на витамин С, пиперът сиврия е идеалният избор за решаване на този проблем, тъй като количествата от посочения витамин са много повече, отколкото в цитрусите и магданоза. Заедно с капсацин действат антиоксидантно, подпомагат бързото изгаряне на калориите и имат добро действие за кръвоснабдяването на кожата. Капсацинът е апетитовъзбуждащ и с ликопена се борят с дефектите на клетъчно ниво, а комбинацията с аскорбинова киселина ги превръща в средство за борба с остаряването. Минералите също не са за пренебрегване. С консумацията на сиврии се зареждате с полезните желязо, калций, фосфор, магнезий, калий, ниацин и цинк. А той е много важен за растежа на децата. 

В кулинарията сиврията е доказала вкусовите си качества през годините. Страхотен вкус в суров вид, в туршия или преминала през термична обработка - все разнообразни опции, благодарение на които зеленчукът е любим на много хора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?