Подай сигнал

Синята зона ни излиза солено: Изхарчихме 5 млн. за година

Паяците вдигат над 500 коли на месец, за да пълнят хазната

Транспортът в Пловдив

от Валентина Йеремиева 1219 прегледа 0

Синята зона ни излиза солено: Изхарчихме 5 млн. за година

Предприятието "Паркиране и репатриране" се превръща в "златна кокошка" на Община Пловдив. Почти всички улици в центъра са включени в синя зона, цената за час престой е увеличена на два лева, а в събота също се плаща. Приходите за миналата година са малко над 5 млн. лева според официалните данни на администрацията. Само за януари и февруари т.г. шофьорите са напълнили "портфейла" на общинското предприятие с още един милион лева.

Парите влизат в общинския бюджет, от който се издържа предприятието. Тази година персоналът е намален с 30 щата, защото се купуват паркомати за самотаксуване. Освен от синя зона предприятието печели от общинските паркинги, макар че те вече са по-малко, и от наказателните санкции - при поставяне на скоба, ако не си платил навреме за престоя на колата, и при репатрирането с паяк. Над 500 автомобила се вдигат всеки месец, при което шофьорите плащат по 60 лева глоба плюс такса за всеки час, прекаран на наказателния паркинг. Ако успееш да освободиш "арестувания" автомобил в движение, санкцията за неправилно паркиране е 30 лева.

Местата в синя зона са около 2000 и почти всеки ден са запълнени. Хората, които имат работа в центъра, негодуват, че администрацията го е ударила на печалбарство. От една страна, местата за паркиране не стигат, от друга - спирането излиза твърде солено. След ремонта на ул. "Христо Г. Данов" местата за паркиране там ще бъдат намалени двойно. Пешеходните тротоари се разширяват и ще се спира успоредно на бордюра, а не косо, както беше досега.

Коментари