Синдромът на старата вещица - имате ли го?

Сънната парализа или синдромът на старата вещица е явление, което се среща в 7,6% от населението. За мнозина това преживяване е доста неприятно и страшно. Какво е най-ужасното нещо, което се случва с парализата в съня и какво трябва да направи човек, който не може да се отърве от нея? Нека видим.

Не можете да се движите

Както подсказва името, парализата на съня ви буквално парализира. Без значение колко отчаяно се опитвате да преместите крайниците си или да седнете в леглото, за да спрете това ужасно състояние, не можете да го направите. Това се случва по време на фазата на BDG - бързи движения на очите. Това е етап на плитък сън и именно в него може да имате сънища. Ето какво съобщават учените от Американската академия по медицина на съня от Университета в Южна Калифорния: Умът ви е активен и тялото не може да общува с него, то е парализирано. Може да е наистина страшно. " Добрата новина е, че това състояние не трае дълго - няколко секунди или минути. Така че просто трябва да изчакате: скоро ще можете да се движите отново.

Усещате недостиг на въздух

Чест спътник на сънна парализа е чувство на ужас и паника, допълващи неспособността за движение. Затова много хора чувстват, че не могат да си поемат дъх, сякаш нещо ги задушава. Според експертите, в ума ви все още сте на етапа на BDG, когато дишането е много плитко. В същото време вие ​​вече сте будни и искате да дишате дълбоко - и не можете. Пациентите често го описват по този начин: изглежда, че някой невидим седи на гърдите ви и притиска свободното въздушно течение. Ако това се случи с вас, най-важното е да останете спокойни. Не забравяйте, че без значение колко ужасно се чувствате, скоро ще приключи.

Може да имате халюцинации

Като че ли временната пълна парализа и задушаване не са достатъчни, можете да преживеете и халюцинации. Това могат да бъдат змии или гигантски насекоми, пълзящи в леглото ви, докато вие сте неподвижни и безпомощни. Друг спътник е сънливостта - усещането, че някой е влязъл в стаята през врата или прозорец. Умът ви се е събудил и е в изключително тревожно състояние. Това води до появата на халюцинации и усещането за външно присъствие. Съветът в този случай е същият, както преди - да не се поддаваме на страх и спокойно да чакаме.

Парализа може да бъде причинена от претоварване или стрес

Най-честата причина за парализа на съня е разстройството на биоритмите, например при полети над няколко часови зони. Когато най-сетне заспиш, тялото ти се хвърля в тази фаза на съня, която е най-необходима на тялото - това е BDG. Колкото повече време прекарвате в него, толкова по-голяма е вероятността да имате този неприятен опит. Стресът и тревожните разстройства също увеличават шансовете за сънливост, както и приемането на някои лекарства, като антидепресанти.

Това може да се случи при заспиване

Повечето хора смятат, че парализата на съня се случва само когато се събудите в средата на нощта. Но мнозина, особено тези, които страдат от нарколепсия, могат да изпитат това усещане, когато заспиват. Те попадат почти незабавно в етап BDG, поради което парализата може да се появи почти мигновено. При здрави хора, първият етап на BDG обикновено се появява след половин до два часа сън.

Добър съвет

Някои хора посочват, че съсредоточаването върху палците или опитите им да крещят им помага да преодолеят парализата си. Можете да опитате. Но ако това не помогне, тогава най-важното е спокойно да се чака парализата да отстъпи и да не се паникьосва.

Източник: Zdrave.to
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?