Символите на Пловдив: Как от "Каменица" остана само коминът

Всички инвестиции на дружеството бяха насочени към Хасково доста преди да закрият производството тук

2015-а бе последната година, в която кварталът около Бирената ухаеше на хмел /понякога твърде натрапчиво/ и тирове с пиво сновяха непрекъснато към фабриката. Тук кипеше живот, още повече че служителите в производството бяха над 180 души.

През ноември 2015 г. висшият мениджмънт на дружеството се изсипа в Пловдив с важно съобщение - затварят фабриката в града и пренасочват производството към Хасково. За кардиналното решение имаше известни предупредителни сигнали, тъй като в последните години в Бирената почти не се инвестираше за сметка на завода в Хасково. Там бе закупен анаеробен реактор за 3 милиона евро, който да пречиства отпадните води на пивоварната. Общо за предходните 18 месеца в пивоварната в Хасково бяха налети 30 милиона евро - за логистична база, нови високотехнологични съоръжения, обновяване на мощностите и оптимизиране на производството. Като причина за закриването на пловдивската емблема от „Каменица“АД посочиха, че вече  не е възможно логистично да обслужват завода, понеже е разположен в центъра на града и това възпрепятства и бъдещо разширение. При създаването си той е бил в периферията.

От "Каменица" заявиха още, че част от персонала се освобождава, но в Пловдив остават да действат важни специалисти от отделите търговски, финансов и човешки ресурси. Фабриката бе заключена буквално веднага, а оцелелите служители се настаниха в офиси в хотел „Империал“. След няма и две години и тези хора бяха освободени и с това емблематичната марка скъса всякакви връзки с града под тепетата. От "Каменица" остана само 70-метровият комин, който бе интегриран в новата пивоварница „Каменица“ за крафт бира и музей на пивото, открити тържествено преди месец. Междувременно кварталът бе потънал в прах и шум, докато се буташе достолепната сграда и се извозваше материалът. За кратко бяха затворени и част от малките улички.

Не след дълго от дружеството продадоха празния терен на фирми на кметския брат Георги Тотев и "Сиенит" за 13,4 милиона лева. Обещанието, дадено в аванс на пловдивчани, беше: „Каменица“ АД ще търси подходящ инвеститор за парцела с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че към подбора на най-подходящия нов собственик ще бъде подходено с изключително внимание и грижа, за да попадне имотът при добросъвестен стопанин, съсед и достоен гражданин на Пловдив. Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации, отчитайки най-добрия интерес за местната общност". Това гласеше прессъобщението на компанията в деня на закриването на производството и обявяването на новите планове.

В момента строителството на жилищен комплекс "Каменица хил" кипи с известни проблеми заради проливните дъждове от последната седмица, които напълниха изкопите с много вода.

154 млн. приходи

Според данни от системата Дакси нетните приходи от продажби на "Каменица" АД за 2018 г. са над 147 милиона лева. В сравнение с предходната година оборотът се е увеличил с 4 милиона. Най-силната година обаче е била именно 2015-а, когато се затвори пловдивското предприятие, с нетни приходи от продажби - 154 милиона лева. През тази година служителите са били средногодишно 797. През 2018 година численият състав е орязан до 675 души. 

Амбициозни цели

"Каменица" АД има амбициозна цел - до 2020 година така да оптимизира и модернизира производствения процес в пивоварната в Хасково, че да не изпраща никакви отпадъци към сметищата. Това е заложено в "Стратегията за устойчиво развитие 2020" на компанията по отношение на енергоспестяващо и екологично производство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
стрителната мафия опразка де що има в Пловдив

стрителната мафия опразка де що има в Пловдив

07.06.2019 | 13:49

А няма ли да попитат брат Жорко откъде има 100 милиона пари..??!!

Отговори
10 0
stonewall

stonewall

07.06.2019 | 13:23

коминът на каменица никога не е бил символ на града. беше този на шекерената фабрика, но все едно = и двата загрозяват градския ландшафт и са ненужни.

Отговори
2 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?