Подай сигнал

Симптомите, които алармират, че имате висока кръвна захар

Здраве

от Екип Марица 9559 прегледа 0

Симптомите, които алармират, че имате висока кръвна захар

Захарта в кръвта или глюкозата е основният източник на енергия за клетките на нашето тяло. Този вид захар присъства в брашното, меда, морковите, ориза. Съдържа се и в много други съставки и храни. Благодарение на тази енергия тялото ни може да изпълнява различни функции. Така например, предаване на нервните импулси, работата на сърцето, храносмилането и т.н. Нивото на кръвната захар трябва да бъде в диапазона от 70 до 110 мг/дл. В този случай няма да има отрицателни последици за здравето.

Хипергликемия

Повишената кръвна захар се нарича хипергликемия. И тя за съжаление, причинява увреждане на различни органи. Когато захарта в кръвта надхвърля 180 мг/дл, се диагностицира захарен диабет, пише Zdrave.to. В този случай е много важно да наблюдавате състоянието си под стриктния контрол на специалист, тъй като заболяването може да предизвика сериозни усложнения.

Какво представлява хипергликемията?

Тя може да се случи по две основни причини:

• Заради проблеми в работата на панкреаса. По-специално, проблеми с получаването на достатъчно количество инсулин, хормон, отговорен за регулиране на нивата на кръвната захар.

• Поради това, че тялото не може да използва правилно този инсулин.

И в двата случая е важно да говорите с лекаря си, за да ви предпише нужното лечение, промени в диетата, които трябва да спазвате, и подходящи упражнения.

Признаци

За съжаление хипергликемията се открива трудно. Особено, ако не сте свикнали да отделяте достатъчно внимание на здравето си. Тя обаче винаги се проявява с определени симптоми. Идеалният вариант е на всеки 6 месеца да си правите преглед при специалист. Това ще ви помогне да идентифицирате своевременно признаците на повишени нива на кръвната захар.

Най-простият и икономичен метод е кръвният тест за глюкоза - едва убождане и само една капка кръв.

Но така или иначе, ще ви споменем и признаците, към които трябва да се отнасяте с повишено внимание.

Постоянна жажда

Това е увеличаване на нуждите от потреблението на вода... Състоянието върви заедно с неприятно усещане за сухота в устата. И е много важно да пиете толкова течности, колкото тялото ви изисква. В края на краищата, то се опитва да постигне нормализиране на нивото на захарта.

Трябва обаче да имате предвид, че проблемът ще продължи дотогава, докато нивото на кръвната захар не се върне в границите на допустимите стойности. А за да помогнете този процес, не забравяйте да правите гимнастика всеки ден или да спортувате. Както и да си вземете лекарствата според указанията на вашия лекар.

Проблеми с кожата

Появата на различни кожни лезии също е резултат от повишеното ниво на кръвната захар. Това са: кафяви петна по краката, зачервяване на лицето и суха кожа. Освен това ноктите, дланите на ръцете и краката могат да придобият жълтеникав оттенък.

Ако забележите, че натъртванията и синините не изчезнат дълго време, консултирайте се с лекар възможно най-скоро. Не пренебрегвайте този симп%D

Коментари