Симеон Сакскобургготски създава НДСВ на 8 април 2001 г.

Симеон Сакскобургготски учредява на 8 април 2001 г. партия Национално движение „Симеон Втори“ (НДСВ). Последният български монарх взима решението да влезе в политиката след невижданото триумфално посрещане в България в края на 90-те години. Страната е в икономическа криза, мнозина българи живеят с оскъдни доходи и възприемат царя като спасител на нацията.  Тогавашният премиер Жан Виденов отказва да се срещне с него. Десните, включително и кметът на Пловдив Спас Гърневски, молят Симеон да се завърне в родината.

И той наистина се завръща в страната през 2001 г. Създадената от него партия НДСВ  печели парламентарните избори със 70 процента в коалиция с две малки партии и Симеон Сакскобургготски става премиер в коалиция с ДПС.

През  2005 г.  печели БСП, а НДСВ остава втора политическа сила и управлява заедно с НДСВ и ДПС начело със Сергей Станишев. На първите избори за Европейския парламент през май 2007 г. НДСВ  се преборва за едно място, а за  41-вото Народно събрание през  2009 г. не успява да премине 4% бариера и остава извън парламента. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?