Силвестър Сталоун играе хоро с над 200 танцьори в НДК

На кръшно хоро в зала 1 на НДК ще се хване тази събота Силвестър Сталоун заедно с над 200 изпълнители от клуб за хора и народни танци „На мегдана”. Холивудският ас, който от две седмици е в България за снимките на петия филм „Рамбо“, обмисля включването на сцена с традиционен български фолклор в лентата. Легендарният актьор се заинтригувал от спектакъла „Първо любе”, чието първо издание бе гвоздеят в културната програма на страната ни за българското председателство на Съвета на ЕС.

Това издават домакините му от луксозния хотел „Маринела”, където легендата е отседнал с целия си екип. 71-годишният актьор проявил интерес към грандиозния спектакъл, тъй като в него се извършват няколко непоказвани досега традиционни ритуали, някои от които доста древни. Домакините пък му обещали, че в края на събитието може и той да се хване на хорото на сцената, като звездата ще е истинска атракция за участниците.

Преди дни Сталоун призна, че ще ползва доста терени в България за “Рамбо 5: Последна кръв”, като е харесал терени в София и край Побитите камъни, които видял по време на снимките на “Непобедимите” във Варна преди няколко години. Именно там вероятно планира да снима и сцените с фолклорна тематика, за които предстои да се договаря с екипа на спектакъла „Първо любе”. “Рамбо 5: Последна кръв” е по сценарий на самия Сталоун, като той смята да изхарчи за екшъна над 100 милиона долара.

Освен това спектакълът го впечатлил със своята мащабност от над 200 изпълнители на сцената. Те са от ансамбъла при ЮЗУ „Неофит Рилски”-Благоевград и Клуб за хора и народни танци „На Мегдана”-София.

Не по-малко интересен за Сталоун се оказал и фактът, че на сцената ще има автентични облекла с неоценима историческа стойност, някои от които на над 200 години.

Създателите на спектакъла са поласкани от вниманието, което има към него още от първото му издание в края на май, когато той бе финалното и най-гледано събитие от културната програма на българското европредседателство. След премиерата му на сцената на НДК, когато зала 1 бе препълнена, към „Първо любе” са проявили интерес не само евроделегати в България с покани да гостува в страните им, но и историци и етнолози от Франция, Белгия и Испания именно заради непоказваните до момента древни ритуали и уникални автентични костюми. Така се е родила и идеята на продуцента Даниел Костов „Първо любе” да има второ издание, което ще завладее сцената на зала 1 на НДК тази събота от 19 часа.

Апотеозният спектакъл ще предложи на Силвестър Сталоун и на още близо 4000 зрители от София, страната и много гости от чужбина, още по-богата фолклорна палитра - не само от Западни Родопи и Югозападна България, но и от Ваяшкия регион, Тракия и Шоплука.

Фолклорът от тези области е преплетен в една приказка за любовта, създадена да плени всички сетива на зрителите – от красотата на пъстрите и бликащи от живот народни носии, през катарзис във всяка изпята с дъга от емоции песен до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата, нежността и непреходността на българския дух.

Спектакълът, режисиран от доц. Георги Гаров, ръководител катедра "Хореография" в ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград, е впечатляващ не само за незапознатите с родните традиции чужденци като Сталоун, но и за всеки българин, който ще открие неподозирани тайни от живота на предците ни, запазени по чудо през вековете в уникални и непознати ритуали. Уникална е и музиката към спектакъла, която е дело на един от най-добрите ни фолклорни композитори - Петьо Кръстев. Тя съчетава автентични песни от региона, които обаче до момента са слабо познати на масовата аудитория и заживяват нов живот, благодарение на съвременния аранжимент, като същевременно е запазено тяхното традиционно звучене с типични за Югозападна България инструменти.

Пик в концерт-спектакъла „Първо любе“ несъмнено са танците под хореографията на проф. Николай Цветков, също от Югозападния университет, както и Даниел Костов и Велиана Дачева. Бележитият съвременен фолклорист и колегите му качват изцяло авторски танцови композиции, запечатали най-ярките хора и ритуали от културната палитра на родината ни.

Спектакълът „Първо любе“ представя културната ни идентичност благодарение на ръководителя на проекта и продуцент Даниел Костов - Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“ – София, който обяви, че за него е чест интересът на толкова изявени чужди учени и творци и в бъдеще проектът ще бъде показван и в много европейски и азиатски страни, откъдето вече има доста покани. За второто издание тази събота местата в зала 1 на НДК са почти изчерпани и билети са останали само на касите на НДК, както и онлайн в мрежата на eventim.bg    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?