Сигнал: В Пловдив се сече на месо СНИМКИ

Общината трябва да осигури специалисти по кметствата, които да контролират поддържането на зелената система

Не можеш да отсичаш дървета, защото ти трябва тротоарна площ. Или защото са ти неудобни при строителни инвестиции, алармират за проблема от две граждански организации - „Заедно за дърветата” и „Гражданска коалиция - Пловдив”.

Случаят с масовата сеч в парка зад хотел „Санкт Петербург” и схемите с промяна на статута на зелени площи преля чашата на недоволство от страна на гражданите и гражданските сдружения. От „Заедно за дърветата” и „Гражданска коалиция - Пловдив” обявиха, че ще потърсят официална среща със съответните институции в Община Пловдив, отговорни за опазването и управлението на зелената система. Мотивът им е, че е крайно време да се намери балансът между действията, които реално трябва да се извършват по поддържането на парковете и градините, и настоящата работа на институциите, която гражданите припознават като неправилна. Неразумното поддържане на зелената система на Пловдив в съвсем близко бъдеще ще се измерва в човешко здраве, предупредиха представителите Добромира Костова и Веселка Христамян.

„Според Закона за устройство на територията всеки проект следва да предвижда определен процент озеленяване в имота, който се застроява. Масовата практика обаче е до момента, в който сградата  се въведе в експлоатация, фиктивно да се изпълнява някакво озеленяване (обикновено нетрайна растителност), която после изчезва. 

Къде са дълготрайните дървета около новите сгради? 

Къде са публикувани годишните планове на районните кметства за поддържане и управление на зелената система, питат от сдруженията. Също къде може да се намери и проследи документацията за паспортизацията на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината. Къде се публикуват проведените по райони граждански обсъждания за намеренията за промяна, подмяна, поддържане и управление на зелената система? И участват ли всъщност граждански представители, когато се взимат съществените решения по управление на зелените територии в съответния район (кметство)?

Според ландшафтен арх. Невена Пачеджиева има много сигнали за грубо премахване или неправилно подкастряне на дървета в Пловдив. „Единият пример е от ул. „Кричим” №4, където общината е с вързани ръце, защото инвеститорът е получил позволение за кастрене, но то се прави по изключително груб начин - стволовете са изрязани до 2 метра височина, което е убийство за дърво на такава възраст”, разказа Пачеджиева. Другият проблем според нея е засаждането на неподходящи за ландшафта на града дървета. Например на бул. „Мария Луиза”, в разделителната ивица, на 50-60 сантиметра от бордюра, има пиния - дърво със средиземноморски произход. „След време кълбовидната корона на това иначе скъпо дърво ще бъде отнесена от колите и камионите, които  минават по натоварения булевард. Вместо него можеше да се поставят по-големи широколистни дървета, които да хвърлят сянка върху асфалта и да няма прегряване през летните месеци”, разсъждават от „Заедно за дърветата”. “Показателен е още един пример от бул. „Руски”, между ул. „Данаил Николаев” и бул. „Шести септември”, където в разделителната ивица има засаден индийски люляк - малко дръвче, много красиво, но на много неподходящо място. Все пак бул. “Руски” е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство заради чинарите си. Малко по-надолу, по бул. „Никола Вапцаров”, между бул. “България” и бул. “Дунав”, е засадена червенолистна слива - отново ниско дърво, което няма да промени микроклимата по никакъв начин.”

Проблемът според еко защитниците опира до това, че Община Пловдив трябва да осигури специалисти по кметствата, които да контролират поддържането на зелената система и да провежда ефективни обучения на служителите от общинско предприятие “Паркове и градини” за теренна работа. “Единствено в район Централен има ландшафтен архитект, в останалите райони специалистите, които се грижат за зелената система, са с разнообразно образование - дървообработване, технология на дървесината, българска филология, зооинженери, което няма общо с правилното развитие на перспективна зелена система. Думата „арборист” не е нова в българския речник. Това са хората, които казват по какъв начин трябва да се подкастря правилно определен дървесен вид, който по Наредбите на общината е избран за засаждане в градска среда. Само че липсата на такива експерти води до една безумна, хаотична и най-вече вредна за дърветата сеч”, допълва Пачеджиева. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?