Подай сигнал

Швейцарци създадоха "Каменица", сега е строителна площадка

Пловдив през годините

от Вяра Порязова 956 прегледа 0

Швейцарци създадоха "Каменица", сега е строителна площадка

Първата българска бира е пловдивска, създадена през 1876 г. чисто аматьорски от чужденци. Швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, командировани у нас за строежа на Барон-Хиршовата железница, забърквали пиво в домашни условия, като дневно произвеждали едва по 100 литра. Сулцер бил локомотивен машинист, а Фрик - майстор в пловдивската гара. По същото време друг швейцарец на име Адолф Бомонти вече бил виден индустриалец и собственик на първите две фабрики в Пловдив - спиртната и оризарната. Притежавал и голяма пивоварна фабрика в Шишли - Цариград.

Върху осмото тепе

ЖП спецовете срещат Бомонти и заедно започват да търсят подходящо място, за да изградят първата в България фабрика за бира. Харесват си „осмото тепе” - Каменица тепе /Алтъ тепе/, което по това време вече е изчезнало и на негово място има тревисто мочурище с периодично бликащи гейзери от ледено студена вода. Алтъ тепе е било известно с големите си гранитни залежи. Така с усърдието на тримата ентусиасти през 1881 г. пловдивската пивоварна „Каменица“ е пусната в експлоатация. Като дружество “Фрикъ и Сулцеръ пивоварница Каменица” официално е регистрирано през 1882 година с предмет на дейност на предприятието „Фабрикование и търгувание с бира”. В следващите години пътят е все нагоре. През 1907-а управлението на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. В разгара на военните конфликти в периода 1913-1918 г. фабриката спира производство, но за сметка на това след края на Първата световна война „Каменица“ се разраства отново и завоюва пазарен дял от около 30 процента. През 1947 година производството вече е достатъчно разширено, за да бълва по 50 000 хектолитра годишно.

Идва обаче национализацията и през 1947 г. бирената фабрика минава под шапката на държавно производство „Винпром“, а по-късно и към новосформираната държавна структура „Българско пиво“. Следва ново разширение на производството и то достига до 200 000 хектолитра годишно.

Как вторият става първи

През 1967 г. в град Хасково е създадена фабрика за бутилиране на пиво като поделение на пивоварен завод „Каменица“ - Пловдив, а девет години по-късно е произведена и първата бира в завода. Към днешна дата обаче ситуацията може да се обобщи така - вторият става първи, след като през 2015 година бирената фабрика в Пловдив бе затворена, а производството пренасочено към Хасково.

Три сделки

В годините на приватизацията бирената фабрика в Пловдив минава в ръцете на белгийската компания Интербрю, която после се обединява с бразилската Амбев и "Каменица" става част от групата около новообразуваната компания ИнБев. През 2009 година белгийско-бразилската компания AB Inbev съобщава, че иска да излезе от пловдивското предприятие. И не само това, тя се оттегли не само от Пловдив и България, а и от цяла Централна и Източна Европа, като сложи на тезгяха всичките си 11 европейски дружества. За тях, включително и "Каменица", фондът за дялови инвестиции CVC Capital Partners (CVC) плати 2,231 млрд. долара. Няколко години по-късно CVC вкарва пивоварните си от 7 държави в Централна и Източна Европа и Южна Корея, включително и "Каменица", в ново дружество "Старбев" и ги обявява за продажба. През 2012 г. „Каменица“ АД става част от Molson Coors Brewing Company -една от най-големите пивоварни компании в света, оперираща бизнес в Канада, САЩ, Великобритания, Централна и Източна Европа и Азия. За сделката мериканско-канадският гигант брои 2.65 млрд. евро за "Старбев".

Коментари