Щъркелите доведоха бейби бум в Белозем СНИМКИ

Щъркелите долетяха в Белозем още в края на февруари. По традиция те се завръщат първи от всички хвъркати твари. Повечето бели птици са заели летните си квартири в пловдивското село. „Щъркелите носят радост на хората. Всяка година броят им се увеличава. Покрай тяхната поява няколко мои приятелки разбраха, че са бременни. Има нещо вярно в приказката, че щъркелите носят бебета. Неслучайно в Белозем имаме бейби бум“, казва секретарят на народно читалище „Просвета 1909“ Елена Узунова.


Все още не всички птици са заформили двойки и са заели гнездата си в Белозем. По-младите и неопитни щъркели се задомяват по-късно, обяснява Градимир Градев от „Зелени Балкани“. Популацията им се увеличава ударно - през 2006 г. в селото са гнездели 25 двойки, а тази година се очаква да достигнат 45. Най-пренаселено е на покрива на училище „Гео Милев“, където гнездят 25 двойки. „В края на лятото, когато отгледат своите малки (поне по две в семейство), на покрива се събират над сто птици. Това е величествена гледка. Няма друго място в България с толкова много щъркели“, категоричен е Градев. На камбанарията на съседния храм „Свети Георги“ също живеят три семейства.


По думите на орнитолога особено привлекателни за птиците са оризищата и река Марица, където се среща в изобилие любимата им плячка - влечуги и земноводни. Най-често похапват във влажната зона Кисимови дупки. На разораните ниви пък закусват с дребни гризачи и червеи. Голяма заслуга за превръщането на Белозем в Европейско село на щъркелите имат и местните хора, които ги пазят и им строят гнезда. Усилията им, подкрепени от кметството и от община Раковски, дават резултат в засилен щъркелов туризъм от всички краища на страната.

Белозем усилено се готви за Международния фестивал на белия щъркел, който тази година ще се състои на 18 май. В програмата ще има песни и танци, а също и изложба на участниците в конкурса за рисунка „Животът на един щъркел“. В него могат да участват деца до 15 години. Оригиналните рисунки могат да изпратят по пощата на адрес: 4130 с. Белозем, обл. Пловдив, ул. „Родопи” № 40, ОУ „Гео Милев”, за конкурса: „Животът на един щъркел“. Белозем е признато за Европейско село на белия щъркел от континенталната природозащитна мрежа EURONATUR. То дели тази чест с още 14 населени места на Стария континент.

Щъркелите се считат за символ на пролетта, тъй като се завръщат най-рано от всички прелетни птици. Белият им цвят символизира чистотата и обновяването на света. След приемането на християнството щъркелът е бил свързван с пътуването до Божи гроб. На много места в България са му казвали Хаджи щърк. Нашенците са убедени, че щъркелът прави гнездото си на най-святото място - на покрива на църквата или на джамията, до къщата на попа или на ходжата, на най-високото място в центъра на селото. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?