Подай сигнал

Ще видим Митьо Очите на куково лято - ето защо

В консулството ни в Истанбул дори не са чували, че е арестуван

България

от Екип Марица 14929 прегледа 0

Ще видим Митьо Очите на куково лято - ето защо

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да остане още няколко години в турски затвор, твърди вестник "България днес". И до ден днешен турският съд отказва да насрочи дело за връщането на Димитър Желязков - Очите у нас.

60-дневният срок, в който важи европейската заповед за арест, изтече преди две седмици. Така на практика основанията за задържането и евентуалната му екстрадиция у нас стават невалидни, обясняват юристи.

"Не мога да ви кажа защо съдът не е насрочил дата за разглеждане на делото за екстрадиция на Димитър Желязков. Ние от прокуратурата сме подготвили документите и чакаме заседание. Ако се стигне до дело и няма възражения от страна на обвиняемия, той може да бъде върнат в родината си веднага. Ако възрази, обаче може да се проточи и с години.", казаха от държавното обвинение.

Освен съда от случая на Очите не се интересуват и българските дипломати в Турция, показа проверката на колегите.

"Митьо Очите е арестуван в Турция?! Сигурен ли сте?", така изненадано възкликна служителка в консулството ни в Истанбул, която отговори на посочения за връзка с граждани телефон.

След като й бе разяснено, че случаят със задържането на Очите е действителен, и то с двумесечна давност, тя внезапно се притесни и възкликна: "Да, това беше отдавна!". След като спомените на дипломатката се проясниха, тя стана значително по-словоохтлива и сподели, че арестантът не е търсил контакт с консулството. Опит за връзка с него най-вероятно не са правили и българските дипломати, макар това да е тяхно задължение.

Все пак служителката уточни, че не е напълно сигурна, тъй като отговорниците за това не са вече на работа и няма кого да попита.

Информация за случая с хаоса с Очите нямат и в българската прокуратура. Те продължават да се надяват, че задържаният в Истанбул Желязков ще бъде върнат у нас.

"Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установено, следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие", заяви Арнаудова още по време на задържането на несебърския Ал Капоне.

Очите е арестуван по подозрения, че е шеф на организирана престъпна банда за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата на несебърския Ал Капоне е разбита по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година, при която са задържани 12 души, но Димитър Желязков не е сред тях. Очите е незабавно обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Ден по-късно е открит и задържан по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул.

Коментари