Ще учат ли 6-годишни за еднополови връзки?

Стандарти на СЗО за задължително сексуално образование разбуниха пак духовете на родители в Хасково

Еднополови връзки, различни концепции за семейството, уважение към различни норми в сексуалността. Това са част от стандартите на СЗО за задължително сексуално образование, в които нямаше да има нищо скандално, ако не ставаше въпрос за деца на възраст 4-6 години. Тези между 6  и 9 г. трябва да знаят какво е приятелство и любов към хора от същия пол. Тези стандарти бунят духовете на родители във фейсбук, особено в групата „Не на Стратегията за детето”. Твърди се, че има препоръки от МОН към учебните заведения, които се позовават на Наредба 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование на министерството.

Дори мисълта за познания за хомосексуалността в твърде ранна детска възраст не дава спокойствие на родителите. Ядрото на групата е от адвокати, включително хасковски, който се опитват да спрат промените в законодателството, толериращи еднополови отношения, като информират българите. Чрез наредби, правилници и опорни точки за изпълнението им в детските градини и училищата влизат различни джендър и други организации, които провеждат беседи за еднополови отношения, създават поносимост към това у малки деца. Сега само се пробва, но е въпрос на време да стане част от образователния процес, твърдят в групата.

В Хасково предстои среща за Стратегията за детето, на която адвокати и правно грамотни хора да обяснят връзката <210> с други закони, международни конвенции и др. В тях има страшни неща, твърдят те. Има редица смущаващи положения в Закона за социалните услуги например, които вредят на децата и семействата, категорични са адвокати.

Джендър политиките влизат у нас,  в училищата и законодателството ни подмолно. Това е тенденция в световен мащаб. Тъй като някои от твърденията звучат конспиративно, потърсихме за коментар учители от детски градини в града. Никой от тях не потвърди за нови методики, свързани със сексуално образование на децата, но и не пожела да бъде цитиран. Ако само се чуе за подобно нещо, родителите ще ни подлудят, коментираха те.

Наредба 13 на МОН е от 2016 г., в нея сред компетентностите, които детето в предучилична възраст трябва да има, са да „познава своя пол”, да „има елементарни представи за разликата между половете”, показа наш прочит на документа.  

Още през 2013 г. обаче Световната здравна организация (СЗО) препоръчва Стандарти за Сексуалното образование в Европа“. В тях промотира, че децата до 4 г. трябва да са информирани за „удоволствието и насладата, извличани от докосване на тялото, ранна детска мастурбация“, за „правото да се изследва половата им идентичност“, „приемане на различните начини да бъдеш дете в семейство“.

6-годишните „трябва да „консолидират половата си идентичност“, „да бъдат информирани за „различните форми на семейството“, „да приемат „разновидностите“.

До 9 г. „децата следва да бъдат информирани за „изборите за бащинство/майчинство и бременност, безплодие, осиновяване, основната идея за контрол над бременността (възможно е да се планира и да се вземат решения относно семейството)“, „да получат информация за „удоволствието и насладата от докосването на собственото си тяло (мастурбация/самозадоволяване)“, „да научат за „сексуалните права на децата“.

12-годишните наред с познанията как се слага презерватив да имат познания за разновидностите при сексуалното поведение, разлики между полова идентичност и биологичен секс, да уважават и разбират „различията в сексуалността и сексуалната ориентация“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Danko

Danko

19.09.2020 | 19:54

Pylna lyja i manipulacia na informaciata. Kade e referiran iztochnika na infoto? Da ne bi da go e chela ot nekoq stena na placha ? Izbrala si dumichki ot nqkade i napisala jyltata statiq!!!! 100% manipulacia i izmama. Za tezi koito seinteresuat ,originalniq dokumnet e tuk---https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf

Отговори
1 2
Иван Николов

Иван Николов

07.02.2023 | 21:36

Кадя го файла

Отговори
0 0
Хм

Хм

15.08.2019 | 02:00

Цанка Семерджиева: така ли се заработва хонорар, когато не намирате какво да препишете?

Отговори
0 1
Пешо

Пешо

13.08.2019 | 11:56

Що не ви...!!!

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?