Ще стане ли река Марица вторият център на Пловдив

От Дружеството за защита на птиците обжалват доклада за ОВОС на проекта за социализация на реката

Хилядолетия наред градовете и цели цивилизации са възниквали покрай големите реки. Шумерската цивилизация, с която напоследък много се родеем, нямаше да я има без Тигър и Ефрат, нито пък Древния Египет без Нил. Във вековете реките са осигурявали препитания на хората. Те са основен фактор за икономическото и социалното развитие на народите - били са връзката им със света, осигурявали са прехраната чрез риболова и възможността край тях да се разработват поливни и плодородни парчета земя. В модерните времена реките се превръщат в основни транспортни коридори за превоз на стоки и движение на хората. Постепенно започва тяхната социализация, изграждат се брегове с атракции, паркове и алеи за отдих и спорт. Така днес не можем да си представим Лондон без Темза или Франкфурт без Майн, нито пък прекрасните градове като Виена, Будапеща и Белград, израснали край Дунав.


Пловдив не прави изключение от своите исторически връстници. Градът също е изграден край свята Марица и се разраства край нейните брегове. Опити за социализация на реката са правени няколко пъти, а идеите как да се вдъхне нов живот на коритото са дузини. Още през 30-те години на миналия век  кметът Божидар Здравков разписва план за развитието на парк за развлечения и почивка на модерните пловдивчани. Според него край реката в западната част на града трябва да бъдат изградени стадион, спортни игрища, място за плажуване, езеро и дори зоопарк. За целта градската управа откупува от съседното село Мечкюр (днес квартал "Прослав") няколко хиляди декара земя и гори. Идеята е развивана през годините, за да можем днес да имаме прекрасния парк "Отдих и култура". Със социализацията на Марица обаче сериозно закъсахме. И днес в границите на града тя представлява затлачено от саморасляци и наносни острови речно корито, край което през лятото се въдят милиарди комари. Бреговете на много места са компрометирани, но за късмет напоследък не се случва често към Пловдив да идват високи води. Години наред реката се чистеше от фирмата на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев. В последните два управленски мандата за почистването на дърветата и храстите се грижи ОП "Паркове и градини", но го прави

само в краен случай. 

През последната година-две местната власт вдигна поредната дискусия за социализация на реката, като лансира идеята Марица да стане вторият център на Пловдив. Преди време за такъв се сочеше кварталът до хотела на кметската фамилия. Той дори бе разписан като такъв в създадения през 2012 г. Интегриран план за градско възстановяване и развитие, а за реализацията на проекта се чакаха милиони по ОП "Региони в растеж". Общината обаче не се разбра с военните за имотите на "Гладно поле" и възникна новата идея за социализацията на Марица. И този план засега удря на камък. Причината е, че докладът за ОВОС на Проекта за укрепване и социализация на коритото на реката, приет от РИОСВ - Пловдив през ноември 2018-а, се обжалва от Българското дружество за защита на птиците (БЗДП). Това съобщи Димитър Плачийски, регионален координатор на организацията за Пловдив. По думите му, докладът съдържа груби процедурни нарушения. В становището си БДЗП предупреждава за явни пропуски и противоречия в процедурата и разработените доклади. Подобни констатации има и от други експерти и организации.

В МОСВ е постъпил сигнал и от сдружение „Балканка", в който се

възразява срещу доклада за ОВОС

и се изказва опасение относно възможността за провеждане на висока вълна, както и за негативното влияние, което могат да окажат предвидените за изграждане съоръжения по проекта - детски площадки, пейки, фитнес и др.

Междувременно на общественото обсъждане на доклада за ОВОС по проекта през октомври присъстваха не повече от 30 души, предимно екоактивисти.

Според експертите зоната е специфична, със защита по Натура 2000 и е важен биокоридор - местообитание на редица редки и защитени видове птици. Затова проектът трябва да мине през много по-широк обществен дебат.


Второ бетонно корито от Гребната до Адата

Инвестиционното предложение предвижда модифициране на речното корито на Марица - в участъка между Гребната база и остров Адата, където се изгражда централно кюне за провеждане на ниските води. Освен това, съобразно целите за социализация на бреговете, се планира рехабилитация на съществуващите оградни брегозащитни стени. Обособяват се велоалеи и пешеходни алеи, както и подходи, които да свързват съществуващата пешеходна мрежа на терена над речните брегове с проектните алеи. По този начин речното корито се оформя като своеобразен втори център на града, който свързва парк "Отдих и култура", Пешеходния мост заедно с главната улица, Пловдивския панаир и Водната палата.

Дали обаче социализацията на река Марица ще я превърне в така желаното атрактивно място за спорт и отдих на пловдивчани? Според тълковния речник социализацията е неорганизиран и стихиен процес, при който могат да бъдат постигнати всякакви резултати - както желани, така и резултати, обратни на общоприетите в обществото. Затова, преди да стане късно, нека експертите си кажат думата за този така важен за Пловдив проект.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?