Ще се оцвети ли водата, ако отидем по малка нужда в басейна

Още през 50-те години на миналия век се появи мит за добавянето на специален реагент, който оцветява водата в басейна в червен или синьо-виолетов цвят, ако плувецът реши да го използва за други цели, а по-скоро да се справи с естествените си нужди. 

Трябва да кажем, че английската версия на Wikipedia наистина описва химикал, добавен към водата като мит. Но може ли фиктивно вещество да предпазва басейните толкова дълго от посегателство върху чистотата им, така че хората, които предпочитат да не го оставят, за да отидат до тоалетната, да се възспрат? Вероятно не. Нека да видим дали този реагент действително съществува и колко популярна е неговата употреба.

Много хора споделят истории, в които лично са видели как водата около плувеца се зачервява, сигнализирайки за нарушение на правилата за поведение в басейна. И най-вероятно те не се заблуждават, но този реактив се използва изключително рядко, тъй като цената му е много по-голяма, в сравнение с тази на химикалите, почистващи водата. Освен това има шанс да изплаши потенциалните клиенти, защото дори потта, отделяна от човешкото тяло, макар и леко, но все пак оцветява водата около нас в червено. 

Наистина в Европа в някои басейни се практикува добавянето на оцветител към водата, но напоследък все по-рядко. По принцип, както в Съединените щати, поради високата им цена, европейците ги използват само в елитни фитнес клубове и спортни комплекси, за да печелят допълнителни пари на богатите си клиенти, които искат да тестват правдоподобността на този мит с пример. Повечето компании използват класическо хлориране на вода в басейна. 

Но ако някои от вас е въздъхнал с облекчение, отговаряйки на въпроса ви дали е възможно „за малко в басейна“, ние отговаряме - не! И това не е толкова въпрос на култура на човек, колкото грижа за собственото му здраве и на тези около вас. Хлорираната вода в басейна не унищожава всички секрети на човешкото тяло, както бихме искали да вярваме в това. Напротив, острата миризма на хлор и червени очи след посещение на басейна показват наличието на хлорамини в него, които се образуват в резултат на химическа реакция между потта и ..., добре, вие сами разбирате. Получените хлорамини дразнят лигавиците на очите и носа, причинявайки вреда и дискомфорт на тялото ни. При правилен подход за пречистване на водата в басейна обаче няма да ни навреди.

Източник pochivka.blitz.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?