Подай сигнал

Ще се напълним ли с още трошки след "Дизелгейт"

Кметовете в Германия вече имат право да въвеждат забрани за движение в градовете си на коли с този вид мотори

Транспортът в Пловдив

от Марица вест. 1006 прегледа 0

Ще се напълним ли с още трошки след "Дизелгейт"

Продажбите на нови дизелови автомобили в Германия отбелязват значително намаление. Тенденцията е резултат от съдебното решение, което разреши на градските администрации да въвеждат забрани за движението им в централните зони заради замърсяването на въздуха.

Официални данни сочат спад на регистрациите на автомобили с дизелови двигатели с 25,4% през март до под 109 000 бройки спрямо около 146 000 през същия месец на миналата година.

Върховният административен съд на Германия постанови през февруари, че градовете могат да забраняват движението на дизелови коли и камиони като мярка срещу вредните емисии. Решението нанесе нов удар върху дизеловите технологии след скандала „Дизелгейт“, при който бе разкрито, че германският концерн Volkswagen е манипулирал тестовете за отработени газове на своите автомобили.

Нарастване на емисиите се отчита за пръв път от 2010 г., когато се въвеждат наблюденията по този показател. В общо 17 от 23 страни от ЕС се забелязва повишаване на отделяния от купените нови коли въглероден диоксид. Сред тях са и четирите големи пазара - Великобритания, Франция, Испания и Германия.

Много е спорно кое замърсява повече - дизелът или бензинът, заяви Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

Цената на дизеловите коли в Германия вече значително се понижи, а пазарният им дял намаля от избухването на скандала през 2015 година.

Сходна тенденция се наблюдава и във Великобритания, където за изминалия месец март е отчетен силен спад в регистрациите на дизелови коли, показват данни на индустриалната организация Общност на автомобилните производители и търговци.

През последните 3 години 90% от вноса в България са дизелови автомобили. Те идват предимно от Италия. Според експерти старите коли от Германия ще отидат в Русия и в Африка.

Коментари