Подай сигнал

Ще направи ли Европа по-богати българските пенсионери

Брюксел предлага нов продукт за осигуряване, който е съобразен с индивидуалния инвестиционен профил на всеки човек

Бизнес зона

от Мария Петрова 7138 прегледа 0

РЕРР ще предлага 6 различни портфейли с различни рискови характеристики и очаквана доходност

Нов продукт за лично пенсионно осигуряване Паневропейски пенсионен продукт (PEPP), унифициран за целия ЕС, ще влезе в сила до края на тази година. Въпреки че той ще носи допълнителна доходност, както доброволните пенсионни фондове у нас, съществуват някои съществени разлики, коментира д-р Любомир Христов, пpeдceдaтeл нa Упpaвитeлния cъвeт нa Инcтитyтa нa диплoмиpaнитe финaнcoви кoнcyлтaнти.

Българските пенсионни фондове не са съобразени с инвестиционния профил и характеристиката на отделния човек - предлагат едно и също - и на 60-годишния баща, и на 30-годишната му дъщеря. РЕРР ще предлага 6 различни портфейли с различни рискови характеристики и очаквана доходност. Това е голяма разлика - възможност за избор на инвестиция според очакваната доходност и риска.

В момента доброволните фондове у нас основно предлагат разсрочена пенсия за определен брой години. Докато начините за изплащане на пенсията в РЕРР са четири: Първо, парите да се получат наведнъж при пенсиониране. Второ, да се получават разсрочено според очакваната продължителност на живота. Трето, пожизнен анюитет, при който пенсионното дружество ви плаща по една месечна пенсия до края на живота ви. Четвърто - комбинирана форма. Особеност на РЕРР е възможността човек да си избере начина на плащане още когато сключва пенсионния договор и да го промени преди пенсионирането си.

В нашите пенсионни фондове с​е плащат такси над пазарните им равнища, а доходността от спестяванията е под пазарната. Таксите при РЕРР не са фиксирани и нямат таван. Надеждата е, че всяко пенсионно дружество може да предлага продукт на целия европейски пазар с общо 500 милиона потребители. Таксите ще бъдат по-ниски, а продуктите - по-конкурентоспособни именно заради мащаба на пазара. По данни на ЕК в целия ЕС сега има 67 млн. души, които се осигуряват с подобни лични пенсионни продукти от общо 243 млн. европейци на възраст между 25 и 59 години. Когато има един продукт, който е сравнително прост и ясен, и се предлага на пазар от 500 млн. души, доставчиците му могат да печелят добре и от по-ниска норма на печалбата, смята д-р Христов.

Коментари


БГ ПЕНСИОНЕРИНЪТ НЯМА ДА ВИДИ БЯЛ ДЕН,ЗАЩОТО ГО ТЪПЧАТ И МАЧКАТ КОЙ КАК ВИДИ И ИСКА ОТ Т.Н. ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА. ТЕ НЕ СА КЛАСА,А ТЪПАНАРИ ОТ СЕЛО,КОИТО НЯМАТ МЯРКА. В КОЕ НЯМАТ МЯРКА? ОТГОВОРЪТ Е- В КРАДЕНЕТО!!! МНОГО ВНИМАВАЙТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА ЗА КОЙ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ-ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-МАЛОВРЕДНИЯ ТЪПАНАР!!!!!

То така много лесно - червените маймуни окрадоха пенсионерите и ги обрекоха на глад, мизерия и нищета, сега Европа да ги храни...гадове проклети, врете в катрана!

Колкото спечелихме от 45-те милиарда евро, които са влезли в страната за последните 10 години, толкова ще спечелим и от тези фондове. Някои ще спечелят! На наш гръб! Както печелят и от задължителните вноски по втория осигурителен стълб.