Подай сигнал

Ще гласува ли европарламентът, мобилния пакет за превозите?

Свят

от Екип Марица 197 прегледа 0

Ще гласува ли европарламентът, мобилния пакет за превозите?

Т.нар. пакет "Мобилност І", добил известност като плана "Макрон", срещу който се обявиха българските превозвачи, е възможно да бъде разгледан отново от Европейски парламент (ЕП) до края на март.

На 25 март предстои лидерите на парламентарните групи в ЕП да решат окончателно дали пакетът ще бъде включен за разглеждане на заседанието на 27 март, коментира транспортният министър Росен Желязков пред журналисти по време на строителна конференция в София.япише mediapool.bg.

Той уточни, че на 18 март ще проведе работна среща с представители на българските превозвачи, на която ще бъде обсъдена темата преди предстоящото гласуване в Европейския парламент.

Българската държава стои зад превозвачите и не е променила позицията си по този въпрос, каза в началото на януари Желязков, когато се появи на трибуната на митинг в Брюксел, организиран от българските превозвачи срещу приемането на пакета "Мобилност І".

Пакетът предвижда на командированите шофьори да се заплаща според условията на страната, в която пътуват, седмичната им почивка да бъде извън шофьорската кабина, да се връщат в страната, където са базирани фирмите им най-малко веднъж на четири седмици, а превозвачите да правят минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна.

Коментари