Шот боза и ретро душ от колелото на късмета в Нощта на музеите

Побратимите от Матера ни пратиха две луни, за да светнем арт като истинска столица на културата

В Пловдив най-после замириса на култура. Три нощи поред улиците гъмжаха от хора, тръгнали на лов за изкуство и вълнуващи преживявания. Музеи, галерии, ателиета, антикварни книжарници и театри отвориха вратите си за посетители, а от Матера в града под тепетата пристигнаха две огромни луни. С тях италианските побратими удариха едно рамо да светнем по-арт като истинска столица на културата. Първата огря небето над Римския стадион, за да видим старините в пълния им блясък и в полунощ. Втората бе разположена на Небет тепе и създаваше приказна атмосфера на цялото Трихълмие. Нямаше пловдивчанин и гост на града, тръгнал на обиколка по Главната или Стария град,  който да не си направи

селфи пред сюрреалистичните луни.

Културната фиеста започна на фаталната дата петък, 13-и, с астрален ритуал, изпълнен само от жени. Идеята му беше да свърже миналото и настоящето във всички космически измерения. Специално за ритуала бяха създадени скулптури от бронз. 

Античният театър бе завладян от музика и светлина. Още в първия ден на НОЩ Пловдив 2019 бе открита и колекцията на EVN. В нея бяха представени творби на трима артисти, които провокираха всеки гост. Любопитните очи на посетителите, които бяха избрали Галерия Капана, се натъкнаха на авангардна изложба на автори от различни поколения.

Фабрика за шоколад в града пък разкри тайните за приготвяне на сладкото изкушение.

Арт кипеше по всички улици в центъра 

на града. На всеки ъгъл можеше да се забележат изпълнители на различни изкуства - от майстори във въртенето на огън, през рисуване на открито до уличен театър за деца. 

Най-вълнуващ за пловдивчани се оказа спектакълът пред сградата на Общината. Там артистите от Ремо Шутто и Александър Камберов завършиха на живо инсталация от картини и скулптура под звуците на музикално оформление от Саня Баракова. Малчуганите от своя страна бяха впечатлени от огнените бухалки.


По улиците на Стария град пък малки и големи се спираха до Open - air museum Plovdiv. Там бе представена частна колекция от оръжия на комитет „Родолюбие“. Един от най-впечатляващите експонати бе арнаутска пушка като на Стефан Караджа. Тя се пълни с барут, куршум и хартия или плат. „Ако се сложи копринен плат, е още по-добре, защото се уплътнява здраво. Тъпче се с шомпула и става като тапа. Искрите от кремъка пък възпламеняват барута и така се е изстрелвал куршумът“, обясни Лъчезар Яковлиев. Пушката струва 3000 евро.


Малчуганите бяха впечатлени и от калъча, който е типичен само за Османската империя. Той е извит като полумесец и е остър и от двете страни. Целта е била с едно движение да могат да съсичат двама противници едновременно.

Такива оръжия са имали еничарите

и спахиите, както и Хаджи Димитър. В дръжката на българския войвода обаче е имало вграден револвер.


Хит се превърна и ретро фотото, което се помещава в Стария град. Причината -старо колело от стан беше превърнато в колело на късмета, а тези, които успееха да изпълнят предизвикателството, имаха право на отстъпка при фотосесията. Предизвикателствата бяха - шот боза, да позират с калпак и мустак, да целунат приятел, да помогнат в пренасянето на менците до другата страна на улицата, да кажат "здравей" на три езика, както и ретро душ. Най-често от колелото на късмета се падали шот боза и ретро душ.

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?