Шофьор спести от винетка, остана без заплата

Шофьор, решил да спести някой лев за винетка, бе спипан на Околовръстното и съжали жестоко за идеята да мине метър. Мъжът е спрян за проверка от патрул на "Пътна полиция", а тежката санкция се оказа по-голяма от заплатата му. Това е и причината нарушителят да опита да се оспори наложеното му наказание пред Районния съд, но магистратите само потвърдиха акта.

Мъжът бил хванат в крачка на 3 октомври миналата година. Малко след 17 часа той шофирал ладата си по околовръстното шосе, като решил, че ще успее да премине без задължителния винетен стикер. Не извадил късмет, тъй като точно по това време на пътя бил и екип на КАТ, който спрял автомобила за проверка. Служителите на реда видели, че колата е с липсващ ляв фар, а в хода на проверката установил и че шофьорът не е заплатил винетна такса. Затова му написали и съответните актове - 300 лева за липсващия стикер и 30 лева за фара.

Било издадено и наказателно постановление, което мъжът обжалвал в съда. Той твърдял, че на мястото, където е била наложена глобата, няма поставен пътен знак „Винетка“, както и че той си е бил заплатил таксата, но е бил забравил да премахне стария стикер и да залепи новия.

Нарушителят признал, че е управлявал автомобила със свален фар, но посочил, че се е прибирал от ПТП и е премахнал фара, за да не падат парчета стъкло по пътя, като това е станало през деня и при отлична видимост. Глобата от 30 лева се налага на водачи, управляващи повредени коли, които могат да застрашат сигурността на движението. Нито в акта, нито в постановлението било посочено, че техническата неизправност е могла да застраши сигурността на движението. Затова санкцията била отменена.

Мъжът се оплакал още, че работи на непълно работно време и изкарва едва 230 лева на месец - сума, по-малка от наложената санкция. Дори това не му помогнала да отърве винетната глоба. За да бъде изряден шофьорът, трябва да е заплатил таксата и да е поставил стикера. Оказало се, че на този участък от околовръстното дори имало и знак, който предупреждава водачите, че трябва да имат винетка. Затова и глобата от 300 лева била потвърдена от магистратите.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Административен съд - Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?