Подай сигнал

Шофьор на градус осъди МВР

Крими

от Георги Василев 5552 прегледа 0

Шофьор на градус осъди МВР

Шофьор успя да осъди полицията след спор за употреба на алкохол на пътя. Униформените се опитали да му наложат 2 бона глоба и да му вземат книжката за 2 години, но в крайна сметка ще трябва да платят на водача обезщетение в размер на 360 лева.

Скандалната случка се разиграла на 20 март м.г. Тогава мъжът джиткал с пежото си из село Белица. В един момент шофьорът изгубил контрол и застъргал страничната част на автомобила си в бетонна ограда, а след това потеглил рязко и за малко щял да блъсне човек. Няколко метра по-нататък оставил колата на пътното платно и влязъл в къщата на свой приятел.

Всичко това станало пред очите на кмета, който се притеснил и веднага звъннал на 112. Тъй като селото е отдалечено, служителите на реда пристигнали след около 40 минути. През това време шофьорът и неговият приятел седнали да пият на двора.

Щом пристигнали ченгетата, мъжът станал и тръгнал към тях, но се спънал и паднал на пътното платно. Наложило се единият от униформените да го вдигне на крака, след което му предложил да духа в дрегера. Докато разяснявал как точно се ползва устройството, пияният пернал полицая през ръката и той изпуснал уреда.

Служителите на реда му написали акт за 2000 лева глоба и 24 месеца без книжка. По закон тежката санкция се налага спрямо водачи, които отказват да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотици. Било издадено и наказателно постановление, което мъжът обжалвал пред съда.

Магистратите сметнали, че в конкретния случай глобеният не отговарял на легалната дефиниция за водач ​- „лице, което управлява МПС или води организирана група пешеходци“. Тъй като към момента на проверката той не бил зад волана, санкцията била отменена.

Шофьорът обаче не спрял дотам, а завел дело срещу МВР в пловдивския административен съд, което спечелил миналия четвъртък. Спрямо съдебното решение полицията трябва да заплати 360 лева обезщетение на жалбоподателя.

Последното съдебно решение подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментари