Подай сигнал

Школо по архитектура на Адата

Имоти

от Екип Марица 591 прегледа 0

Сграда във форма „торус“, който елегантно е кацнал на V-образни стоманени колони в западния край на остров Адата, предложи студентът в УАСГ Тихомир Петров в своя дипломна работа през 2014 г. Това е концепцията на младежа за Архитектурно училище на остров Адата в Пловдив.

„За да се привлекат най-добрите и най-ярките преподаватели и студенти, университетите днес се нуждаят от сгради, които не само да обслужват техните академични цели, но и до носят престиж на своите кампуси чрез иновативен дизайн. Смятам, че моето предложение за Училище по архитектура на остров Адата в Пловдив е успяло да постигне тези две цели”, защитава тезата си Тихомир.

Сградата е позициониран така, че от нея се открива невероятна гледка към Пловдив и в същото време става ясно забележимо послание от брега. При търсенето на формата основната цел е била постигането на емоционалното въздействие за футуристична интерпретация на „машината за знание“. За нещо, което е кацнало на острова от друг свят или друго време/измерение. Друга важна причина за използването на този подход е минимална намеса на средата чрез вдигането на сградата над терена и предоставянето на освободеното пространство отново на природата, което може да се ползва за green-meеtings, релакс и креативна усамотеност. Променливото ниво на река Марица през пролетните месеци и опасността от заливане на острова също оказа влияние при търсенето на подходящо архитектурно решение, твърди студентът.

За фасадното оформление на сградата той предлага дървени плочки /wood shingles/, за да се постигне тази характерна визия. Освен това студентът лансира идеята да се прокара нов пешеходен мост за връзка на южния бряг на реката с панаира през сградата. „По този начин хората преминаващи през стъкления мост, прорязващ водното огледало, успяват да възприемат сградата от интересни ъгли и отражения”.

Коментари