Шестима наши министри учат в „Галатасарай”

Пловдивчанинът Никола Чалъков, Стефан Стамболов и Антон Франгя са сред първите в елитното училище

35 постера с фотоси и документална информация разкриват кои са част от българите, обучавани в лицея "Галатасарай”. Те се показват за пръв път в изложба, която се откри в криптата на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул вчера (12 май). 

Изложбата е по случай 11 май - Деня на Кирил и Методий, но тя е посветена и на 150-годишнината от откриване на лицея „Галатасарай“ в Истанбул. И на училите в него видни българи - Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев.

Със съдействието на Културния департамент на университета “Галатасарай”, Изследователски център “Тракарт” подготви исторически преглед и експозиция по темата. „Целта на това наше изследване е да разкажем за българите, образовали се в лицея „Галатасарай“ в периода от 1872 до 1913 година, и осъществили се впоследствие като държавници, дипломати, преводачи, писатели. хора на изкуството и науката", обясни художникът Жорж Трак.


Българи от Пловдив и околностите му са сред първите ученици на лицея „Галатасарай“ в Истанбул - това става ясно от стари архивни документи. В периода от 1872 до 1913 г. през вратите на елитното заведение минават стотици българи, от всички краища на България.

Историците се затрудняват да посочат точния брой на българите, учили в престижния султански лицей. Според някои извори те са близо 200, според други - много повече. Едно обаче е сигурно - тук са учили шест от бъдещите министри в България. Първите българи, записани в архива на „Галатасарай“ (1871-1872) са Стефан Стамболов и Михаил Савов. Сред възпитаниците на лицея е пловдивчанинът Никола Вълкович Чалъков от прочутия Чалъков род. В лицея учи и видният ни държавник Стефан Стамболов, който е между първите лидери на Княжество България, които подкрепят Съединението, обявено в Пловдив. Както и Антон Франгя, който по-късно е министър на железниците, пощите и телеграфите в правителството на Иван Евстратиев Гешов (1911-1913). Със стипендия на Българската екзархия във френския султански лицей Галатасарай е изпратен и авторът на „Строителите на съвременна България“ Симеон Радев. В списъка влизат хора, заемали важни длъжности в дипломацията, армията, образованието и науката. Сред тях са Константин Величков, Стефан Стамболов, Тодор Каблешков, Добри Войников, Стоян Михайловски, Симеон Радев и много други.

Училището „Галатасарай“ е създадено през 1481 г. по искане на султан Баязид II. В началото го наричали Императорско училище на двореца в  Галата. Днес то е най-старото средно училище в Турция и втората най-стара турска образователна институция след Истанбулския университет (1453 г.) Лицеят е разположен в район Бейоглу, на северния бряг на Златния Рог, в близост до средновековна генуезка крепост.

През 1830 г. Султан Махмуд II (1808-1839 г.) заменя училището на Империята с Османското медицинско училище, което се състои главно от френски професори, които преподават на френски език. През 1866 г., по времето на султан Абдулазис (1861-1876), то е отново реорганизирано по модела на френската образователна система и става известно като Султански лицей Галатасарай (Galatasaray Mekteb-i Sultani). Въпреки протестите на еврейски, православни, католически и мюсюлмански духовни лидери лицеят „Галатасарай” отваря врати с над 400 ученици на 1 септември 1868 г. Училищната програма съответствала на френския модел на обучение, но вместо френски, латински и гръцки език се преподавали турски, арабски и персийски.

Някога лицеят бил разделен на три секции, разполагал със собствена баня и болница. За учениците били осигурени столово хранене, униформи, тоалетни принадлежности, книги и учебни материали. С провъзгласяването на Република Турция през 1923 г. името на училището е променено на "Galatasaray Lisesi" (Lycée de Galatasaray). През 1992 г. с подкрепата на Франция е създаден и Галатасарайски университет, който сега формира единен академичен комплекс с лицея.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?