Подай сигнал

Схемата на фамилията на ВиК шефа - малкият дял става голям

Пловдив

от Екип Марица 1773 прегледа 0

Схемата на фамилията на ВиК шефа - малкият дял става голям

Управителят на държавното дружество ВиК ЕАД Спартак Николов и съпругата му София Николова се оказват доста имотни хора, показва регистърът.

София явно е находчива като майка си и също успява да закупи общински имот чрез безобидната наглед форма "ликвидация на съсобственост". Удобното в тази схема е, че по закон не се изисква явяване на търг. Имотът се намира на ул. „Лозенград” 47, на ъгъла с бул. „Източен”, зад новия „Лидл” и срещу стадион „Христо Ботев”.

Мястото е атрактивно и сред брокерите тук апартаменти, офиси, магазини и гаражи се харчат като топъл хляб. В момента тук все още има стара къща, но тепърва ще се строи жилищна кооперация.

Сделката става след решение №339 на Общинския съвет от 2 август 2012 г. По това време Спартак Николов кара първи мандат като общински съветник в местния парламент. С въпросното решение администрацията продава на съсобственичката София Николова една втора идеална част от имота с площ 201 кв. метра ведно с къща и две малки постройки. Цената, определена в решението, е 58 000 лева. Сметките показват, че това прави едва 68 евро на квадрат за разгъната застроена площ в бъдещата сграда. В тази зона няма проблем да се вдигне кооперация най-малко на пет и повече етажа.

„Имотът е наследствен. Приключихме делба и можем да строим”, обяснява Спартак Николов. Една втора идеална част от имота е дарена от родителите през 2005 г.

През 2007 г. София Николова купува от фирма „ВАС 44” ЕООД още 58,50 кв. метра в съседство с къщата. През 2011 г. иск към този имот е предявен от фамилия Балабанови. Земята е поделена със съдебно решение през 2017 г., сочат документите. „ВАС 44” ООД са съседи по имот на Николови и са собственици на близо 400 кв. метра земя.

Управителят на фирма „ВАС 44” пък е общинският съветник Константин Георгиев от партия „Кауза Пловдив”. Както „Марица” писа наскоро, „ВАС 44”, в която Георгиев е съдружник, строи 8-етажна жилищна кооперация на ул. „Богомил”, срещу Сточна гара. Съдружници във фирмата са Владимир Сотонов и Николай Щерев, които с друга тяхна фирма - „Дайли”, държаха плувния комплекс „Нептун” на концесия, а сега го стопанисват под наем. Любопитно е, че през 2007 г. „ВАС 44“ придобива имотите на „Лозенград“ и „Богомил“ от Община Пловдив като замяна за кварталната градинка до Военна болница между ул. „Лозенград” и „Славянска“.