Подай сигнал

Шегаджия се направи на изнасилен на тел. 112

Заради неточности в документацията по делото пловдивчанинът отърва глобата от 10 бона

Крими

от Георги Василев 432 прегледа 0

Мъжът позвънил на телефон 112 на 9 юли м.г. Било около 1:40 през нощта

Пловдивчанин, който си е направил грозна и нелепа шега със спешния номер 112, окончателно отърва наложената му глоба от 10 000 лева. Това реши Пловдивският административен съд, който заседава по казуса в понеделник. Причината е, че в обжалваното наказателно постановление нарушението е било определено като „сигнал“, а всъщност представлявало „съобщение“.

Мъжът позвънил на телефон 112 на 9 юли м.г. Било около 1:40 през нощта. Той заявил, че е бил изнасилен от трима мъже, които поканил в дома си и които вече са си тръгнали, но преди това му поискали и пари. Минути по-късно бил мобилизиран екип на Шесто РУ, които посетил адреса на пловдивчанина в район „Източен“ и установил, че всъщност мъжът не е бил изнасилван.

За нарушението му съставили акт по Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Санкцията била в размер на 10 000 лева, тъй като освен подаването на невярна информация се наложило да се прахосват и ресурси на МВР. Въз основа на акта било издадено и съответното наказателно постановление, срещу които нарушителят подал жалба в съда. От срам обаче не се явил лично на съдебното заседание.

Оказало се, че според закона подаването на „неверни или заблуждаващи съобщения” е различно от подаването на “неверни и заблуждаващи сигнали за помощ”. В акта и постановлението нарушението било отразено като „сигнал“, за който трябва да е налице явна и непосредствена опасност за живота, здравето на някого или негово имущество. Тъй като мъжът заявил, че вече е изнасилен, а не че го изнасилват в момента, деянието трябвало да бъде отразено като „съобщение“. Освен това в документите датите се разминавали на няколко пъти, липсвало и пълното наименование на закона, по който е била наложена глобата.

Поради тези причини солената санкция била отменена. Малко по-късно от МВР подали касационна жалба в Административния съд, но магистратите само потвърдили решението на предходната инстанция.

Решението на Административния съд е окончателно.

Коментари