Подай сигнал

Шефът на зърнопроизводителите в Пловдив: Дъждовете благодат за житните култури

Агро

от Мария Петрова 355 прегледа 0

Обилните дъждове ще се отразят много добре на житните и пролетните култури като слънчоглед и царевица, благоприятни са и за рапицата. Това коментира Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив. Той уточни, че влагата ще спомогне пшеницата и рапицата ​да налеят зърното, което ​предполага и по-добър добив.

Последният дъжд, който падна между 20 и 40 литра на кв. м в Пловдивска област, бе на 6 май и крайно недостатъчен за насажденията. Сега ще може да се изхрани зърното на пшеницата и рапицата, и дай боже, после да има трайно засушаване. Както се казва, хлябът да се изпече, а рапицата да е с висока масленост, допълни г-н Работов. Той е на мнение, че пороите и силните бури не са засегнали ечемика, чиято жътва трябва да започне след 20 юни. Дори и да е полегнал, прибирането се извършва с модерна техника, ко​ято ще предотврати евентуални загуби. Според ​фермера тези, които са извършили превенция срещу гъбни болести с фунгициди, могат да са спокойни за посевите си. Той се надява да няма сериозни повреди и от градушки. Засега леден​и ​късове ​са засегнали определени площи до 40% единствено в с. Стрелци.

Няма притеснения и за разсадените в областта полски зеленчуци, коментира доц. д-р Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица". Тя препоръчва след обилните дъждове и евентуално след градушките насажденията да се третират с медсъдържащи препарати срещу мана, алтернария и други гъбни заболявания. Необходим​о е да се извърши също торене, както и почвени обработки.

Коментари