Подай сигнал

Шефът на "Градини и паркове": 20 пъти сменяхме кранчетата на фонтанките за половин година

Общинското предприятие цял месец чака ВиК да отстрани повредата по водопровода

Пловдив

от Валя Николова 563 прегледа 0

Шефът на "Градини и паркове": 20 пъти сменяхме кранчетата на фонтанките за половин година

„Чучурите за обществените градски чешми не са скъпи. Има различни модели, с цени от 2 до 5 лева. Напоследък поставяме от най-евтините, защото оцеляват за кратко и се налага да монтираме нови.“ Така директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Стоян Алексиев отговори на въпроса на читателите на „Марица“ защо половината чешми в Цар-Симеоновата градина отново не работят и толкова ли са скъпи кранчетата, за да бъдат сложени навреме.

В най-големия парк в центъра на Пловдив в момента има проблем с водопровода за питейна вода, за който общинското предприятие е сигнализирало ВиК и се очаква бързото му отстраняване. Докато това стане, чучурите на чешмите са свалени като превантивна мярка срещу вандалски прояви и кражби. Само от началото на годината са сменяни над 20 пъти.


„Едва ли има друг град като Пловдив в България с толкова много обществени чешми. Броят им е над 50 и повечето работят. Обикновено в края на октомври ги зазимяваме, за да не замръзнат и да не се спукат водопроводните тръби при ниските температури през зимата, а през май отново ги пускаме. В Цар-Симеоновата и Дондуковата градина, както и на някои други емблематични места в града чешмите работят целогодишно“, обясни Стоян Алексиев.


Той напомни, че миналата пролет към така наречените питейни фонтанки бяха монтирани електрически механични устройства, чрез които водата тръгва автоматично в часовете, когато има посетители. Целта е да се пести, тъй като към всяка чешма има водомер и изразходваните количества са за сметка на пловдивските данъкоплатци.


Директорът на „Градини и паркове“ е солидарен с високите изисквания на гражданите за перфектна градска среда, но ги призовава да пазят и да реагират своевременно на телефон 112, ако видят, че някой руши. Помоли също така за съпричастност и по-голям контрол от страна на майките към безгрижно играещите им деца в пловдивските градини и паркове. Децата често изхвърлят събран в кофичките им пясък и дребни играчки в чешмичките, с което се запушва канализацията. В момента за отстраняване на такъв проблем ВиК работи в парк „Кронщад“ в район „Южен“, а предстои да продължи и в парк „Райчо Кирков“. Работата е по-сериозна в сравнение със смяната на чучури, защото е свързана с изкопни дейности от специализирана техника, допълни Стоян Алексиев.