Шефът на "Градини и паркове": 20 пъти сменяхме кранчетата на фонтанките за половин година

Общинското предприятие цял месец чака ВиК да отстрани повредата по водопровода

„Чучурите за обществените градски чешми не са скъпи. Има различни модели, с цени от 2 до 5 лева. Напоследък поставяме от най-евтините, защото оцеляват за кратко и се налага да монтираме нови.“ Така директорът на общинското предприятие  „Градини и паркове“ Стоян Алексиев отговори  на въпроса на читателите на  „Марица“ защо половината чешми в Цар-Симеоновата градина отново не работят и  толкова ли са скъпи кранчетата, за да бъдат сложени навреме. 

В най-големия парк в центъра на Пловдив в момента има проблем с водопровода за питейна вода, за който общинското предприятие е сигнализирало ВиК и се очаква бързото му отстраняване. Докато това стане, чучурите на чешмите са свалени като превантивна мярка срещу вандалски прояви и кражби. Само от началото на годината са сменяни над 20 пъти. 


„Едва ли има друг град като Пловдив в България с толкова много обществени чешми. Броят им е над 50 и повечето работят. Обикновено в края на октомври ги зазимяваме, за да не замръзнат и да не се спукат водопроводните тръби при ниските температури през зимата, а през май отново ги пускаме. В Цар-Симеоновата и Дондуковата  градина, както и на някои други емблематични места в града чешмите работят целогодишно“, обясни Стоян Алексиев.


Той напомни, че миналата пролет към така наречените питейни фонтанки бяха монтирани  електрически механични устройства, чрез които водата тръгва автоматично в часовете, когато има посетители. Целта е да се пести, тъй като към всяка чешма има водомер и изразходваните количества са за сметка на пловдивските данъкоплатци.


Директорът на „Градини и паркове“ е солидарен с високите изисквания на гражданите за перфектна градска среда, но ги призовава да пазят и да реагират своевременно на телефон 112, ако видят, че някой руши. Помоли също така за съпричастност и по-голям контрол от страна на майките към  безгрижно играещите им деца в пловдивските градини и паркове. Децата често изхвърлят събран в кофичките им пясък и дребни играчки в чешмичките,  с което  се запушва канализацията. В момента за отстраняване на такъв проблем ВиК работи в парк „Кронщад“ в район „Южен“, а предстои да продължи и в парк „Райчо Кирков“. Работата е по-сериозна в сравнение със смяната на чучури, защото е свързана с изкопни дейности от специализирана техника, допълни Стоян Алексиев. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
  Стига вече оправдания

Стига вече оправдания

23.05.2019 | 14:49

Престанете да хвърляте вината само върху хората. Вашите служетели си вършат работата5 за 4 и никой не ги контролира. Седят само по пейките и премитат набързо по-главните улички, където минават повече хора. Паркът между ул. Тракийски юнак и бул. Марица юг е напълно занемарен. Дори плочките на пешеходните алеи не са пометени. Плочките едвам се виждат. Тжлкова са обрасли. Чешмичката там не работи повече от 15 години. Миналогодишната шума и изсъхналите клони още се търкалят по земята. Пълно безхаберие. Една лелка с жилетка се развява по цял ден и нищо не се променя. Аман от евтина реклама на незаинтересовани държавни хрантутници.

Отговори
1 0
смърт за герб

смърт за герб

23.05.2019 | 12:01

гейберастите са свикнали само да взимат и крадат...

Отговори
1 1
323

323

23.05.2019 | 11:22

Глупости, 20 пъти, няма такова нещо. Като цяло ОП" Паркове и градини не си вършат работата . Пълна пародия.

Отговори
3 0
Тоти и ивиена

Тоти и ивиена

23.05.2019 | 10:10

Прави ми впечатление, че чешмите не работят сигурно от година и половина, от както започнаха да ремонтират центъра ударно и още е в ремонт .. а хората да не пият вода ли. Щом евтините кранчета се развалят, вземете от скъпите, елеметарно Уотсън! Европейска столица на глупостта 2019.

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?