Шеф в СДВР с извънредни данни за убийците от Негован

Двамата извършители на убийството на Йордан Атанасов и съпругата му Мариана са действали изключително хладнокръвно и брутално. Рядко криминалистите се сблъскват с такава жестокост. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ гл. инсп. Николай Станчев, началник Сектор „Разследване на криминални престъпления“ в СДВР.

По думите му, ако обвинените се възползват от възможността за съкратено съдебно следствие, може да получат 30 години лишаване от свобода.

Много рядко криминалистите първо научават кои са извършителите на едно криминална престъпление, а след това самоличността на жертвите. В случая Негован изобщо не е било ясно кои са пострадалите, заяви гл. инсп. Станчев.

"Намерихме на 17 август трупни останки, разчленени, без абсолютно никакви лични документи и почти никакви лични вещи.

Буквално имаше едни ключове. Колегите, с които работихме в екип проведоха стотици оперативно издирвателни мероприятия при изпълнение, на които целта беше да се установи самоличността на жертвите. Благодарение на тези денонощни усилия от страна и на оперативните служби на МВР, и на разследващите, и Софийска градска прокуратура, по-миналата сряда установихме самоличността на извършителите на това престъпление.

Това повиши възможността да достигнем и до самоличността на жертвите", уточни за хода на разследването гл. инсп. Станчев.

По думите му двамата извършители са криминално проявени за различни престъпления, имат и кражби.

Пламен Шляпашки има присъда за незаконно притежание на оръжие, и за хулиганство. Георги Нанчев има присъда за бягство от казармата.

"Може да се направи извод, че през съзнателния им живот поведението им е било в разрез със законодателството. В случая Негован е безспорно, че са действали изключително хладнокръвно и брутално.

Трудно е за нас да си обясним как се стига до такава ексцесия. Имаме, разбира се, нашите предположения. Мотивът за убийството е яснен - той е користен. Убеден съм че и съдът ще възприеме това наше становище. Кое ги кара да проявят такава жестокост, аз не мога да си обясня. Рядко има такива случаи", категоричен е гл. инсп. Станчев.

До момента МВР не е намерило свидетел, които да е видял изнасянето на бидоните с труповете на убитите от София и Станчев призова гражданите да разпитват свои близки, да си помислят дали са видяли на 14 юли нещо, което да име направило впечатление като нетипично и странно.

По-точно двама мъже, облечени като строителни работници да изнасят бели бидони в района на квартал "Иван Вазов".

Главен инспектор Николай Станчев обясни още, че решението за самопризнанието на престъпниците е тяхно, като до него се достигна след дълги беседи, проведени от служители на Столична дирекция на вътрешните работи. Единият от извършителите е заявил, че с облекчение разказва и му олеква. Другият е бил по-упорит, но с намирането на оръжието е разбрал, че всичко е приключило и си е признал вината.

Според гл. инсп. Станчев присъдата, която двамата могат да получат за жестокото деяние е доживотен затвор без право на замяна, доживотен затвор или 30 години лишаване от свобода.

"Доста се коментира в последно време темата за съкратеното съдебно следствие и ако те се възползват от тази възможност най-вероятната присъда, която ще получат е 30 години лишаване от свобода" , каза той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?