Шеф на ДАИ вкара подчинените си в затвора

По-добре аз да ги водя, отколкото ДАНС с белезници, обяснил пред началниците Владимир Добрев

Необичайна мярка за борба с корупцията приложил началникът на ДАИ в Пазарджик Владимир Добрев. Той вкара инспекторите от екипа си в затвора, за да видят какво ги чака, ако прибират рушвети. Стряскащата акция е проведена на 8 юни тази година. Заради нея на Добрев е наложено поредното дисциплинарно наказание - понижаване в длъжност, което обаче се превръща в едно от многото, които той успешно обжалва пред Административния съд. На въпросната дата шефът организирал транспорт и с три служебни коли завел целия наличен състав от 8 човека в Затвора. Целта била да се проведе антикорупционно обучение с нагледни примери. То обаче се отразило твърде шокиращо за част от тях. Дотолкова, че се оплакали с докладна до Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и предизвикали проверка.

Участници в обучението разказали, че на входа на затвора им били взети личните документи и мобилните телефони. После ги вкарали в килиите под конвой на надзиратели. Докато вървели по коридорите, пък станали обект на присмех и подигравки от страна на пандизчиите. Намеците, че който взема подкупи, го очаква същото, вече им дошли твърде много. Някои изпаднали в нервни кризи и се наложило да пият успокоителни.

В обяснението си Добрев казва, че това е било съвсем стандартно изнесено обучение, като мястото не е избрано случайно, нито пък моментът. След като периодично се разкриват организирани корупционни практики в цялата страна, след като и изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ е заловен с огромна сума, а точно преди акцията в зандана били уличени и арестувани поредните 13 служители на системата. "Ако ви бях завел в кръчмата, нямаше да е достатъчно въздействащо. Ако човек с чиста съвест види килия, само ще му е любопитно, няма да се докара до нервен срив", коментирал Добрев пред хора от екипа си. Според него обучението, както официално го нарича в документите, е проведено в клуба на затвора. На връщане дежурният надзирател предложил на гостите да им покаже килия и те били заведени до една от празните в момента. В крайна сметка предизвиканата проверка завършва с понижаване в длъжност на Добрев за 6 месеца.

Издадената заповед обаче има съществен пропуск - тя е от 16 октомври, когато вече е изтекъл законовият срок за налагане на дисциплинарно наказание, което става и причина да падне в съда. Междувременно е образувана и прокурорска проверка. Началникът, както и подчинените му, видели зандана отвътре, са привиквани на разпити. Давали са показания, но в крайна сметка преписката е прекратена, без да бъде образувано наказателно производство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?