Шапки долу: Отиде си великият Сър Гордън Бенкс ВИДЕО

Един от най-великите вратари за всички времена си отиде от този свят. Легендата на световния футбол Годрън Бенкс е починал на 81 години, съобщава "Ройтерс". Англичанинът заедно с Лев Яшин са считани за ненадминати на този пост в историята на любимата игра. На клубно ниво той е играл 293 мача за "Лестър", има и 194 двубоя за "Стоук сити".


Изиграл е 73 мача за националния отбор. Именно със състава на Англия идва големият връх в кариерата му - спечелването на световната титла на домашната сцена през 1966 г. Бенкс не допуска гол в груповата фаза, както и в четвъртфинала с Аржентина (1:0). Първият гол във вратата му е този на португалеца Еузебио от дузпа, но англичаните печелят с 2:1. Във финала домакинът на световното триумфира с 4:2 срещу Германия и печели най-голямото отличие в историята си.

Четири години по-късно Бенкс отново е на вратата на Англия на световното в Мексико. В групата си англичаните срещат бъдещия шампион Бразилия. През първото полувреме Бенкс прави забележително спасяване след удар с глава на Пеле, но след почивката Жаирзиньо вкарва и носи победата на "селесао".


След мача светът вече говори за Бенкс. По-късно отиграването му става известно като "Спасяването на века".


Остават и думите на Пеле: "Аз вкарах този гол, Бенкс просто ми го открадна."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?