Сградите да имат проект за вътрешна отоплителна инсталация

Инициативата може да е на общините, защото подобно условие не съществува в нормативната уредба

Поздравяваме вестник „Марица” и Енергийната агенция за този форум. Ние също активно работим за подобни дискусии, даже миналата година организирахме две.   Хубаво е, че те продължават. Чухме много добри неща, много съм впечатлен от презентациите на колегите от Енергийната агенция-Пловдив за сегашното състояние, за Програмата на общината, за миналото и бъдещето на сградите.

Аз ще се опитам да бъда малко по-конкретен, защото ние с колегите от "Ситигаз" сме тези, които говорим с клиентите, ходим на място, убеждаваме ги да се включат или да не се отказват, т.е. цялото ноу-хау на терен е при нас и нещата също изглеждат интересно. 

Държа да кажа, че ние сме внесли нашето мнение по отношение Плана за качеството на атмосферния въздух към общината, надявам се да го приемат. Споделяме много от вашите притеснения и критики. Реалността е, че 30-31 000 домакинства ползват централно топлоснабдяване в Пловдив. Едно от основните предизвикателства при него е присъединяването и ползването. Всички знаете, че парното и газоснабдяването - за топла вода, са най-добрият източник за отопление, който се ползва във всички градове. Може би България е едно изключение, в което климатиците се ползват за отопление, което всеки разумен човек не го приема в един друг град. Хубаво е, че чухме г-н Иванов, представлявайки строителите, да говори, че вече не трябва да гледаме критерия най-ниска цена при обществените поръчки. Защо го казвам?

Има строителен бум, всички го забелязваме. Някой знае ли всъщност колко от тези сгради са построени с изградена вътрешна отоплителна инсталация? Това е един абсолютно пропуснат шанс в момента.

Правили сме изчисления колко струва една сграда без отоплителна инсталация и сграда с такава. Разликата е в няколкостотин лева на апартамент, което на база на имотите, които са 90 000-100 000, е нищо.

Това, което се иска, е, когато се проектира сградата, да се пусне един щранг в общите части. Дори не е нужно да се влиза в самите апартаменти. Това дава възможност на нас и колегата от „Ситигаз” след това да предложим тази модерна услуга, ако има мрежа в района.

Иначе се получава следното. Сградите никнат, строителят не се е сетил въобще, че може да ползва централното топлоснабдяване, и сградите се накичват с климатици. Дори клиенти, които искат да ползват, след това казват няма за кога да изграждаме вътрешна инсталация. Трябва да уточня, че вътрешната инсталация е в рамките на границите на имота. Тя е собственост на собствениците на имоти и не може ние като компания да я изградим. Това наистина е много жалко.

Въпрос на нормативна уредба е, но имаме и случаи на отговорни строители, които изграждат такава инсталация, присъединяват се  и тук вече всеки собственик на имот може да реши дали да ползва, или не. Това не е заробване към дадената мрежа, защото тук вече ние с колегите от "Ситигаз"  ще се бием за предоставяне на по-добра оферта. Но при липса на вътрешна инсталация въпросът се обезсмисля. Имаме едни качествени сгради и пропусната възможност за ползване на топлинна енергия. Затова се надяваме строителите, когато проектират, да искат тази възможност -  да пуснат една тръба, образно казано, в общите части в сградата. Това не струва скъпо, а дава възможност на тази сграда да ползва централно отопление. Като се накичат климатици, те в крайна сметка ползват електроенергия, националния микс, в който има електроенергия от горене на въглища, т.е. има също отношение към цялостното енергийно отопление на страната. Трябва да мислим по-разумно.

Пак казвам, климатиците колкото и да са ефективни, те не са правени да отопляват. Това не е тяхната логика, въпреки че в България това се налага. Изграждането на вътрешна отоплителна инсталация не може да стане със сила. Затова при срещи с общината говорим да се стимулира при разговори с проектанти, строители, да се провокира тяхното отговорно чувство за ползване на подобен тип отопление. Пак казвам, това не означава осигуряване на клиенти на ЕВН или "Сити газ". Собствениците на сградата може да си изберат източник, но без инфраструктура никой няма да тръгне да строи инсталация.  Това са нещата, за които винаги пледираме - да има разбиране, чуваемост. Новите сгради да се приемат с проект за изградена вътрешна отоплителна инсталация.

Общината може да инициира промени в законодателството, да поиска такова съдействие, защото тя мисли за развитието на града. Никой не иска да налага някакви излишни регулации, но трябва да се реши искаме ли чист въздух. Ако искаме, се решава, че трябва да се прави това. И разбира се, всичко може да стане само със стимули.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?