Сезонните работници от чужбина повече от миналата година

Към 25 юни броят на наетите сезонни работници в България надхвърля този за цялата 2018 г. Това обяви в ефира на Би Ти Ви социалният министър Бисер Петков. По думите му наетите вече са над 8600, те имат право да работят в България до 90 дни. Идват от 35 държави, като са наети предимно в туристическия сектор.


Според Петков тенденцията висококвалифицирани българи да напускат България, за да работят в чужбина, вече се пречупва и все повече избират да се върнат заради твърде високия стандарт и свързаните с това разходи в другите страни и доброто заплащане тук. Това все още не е факт при дейностите, изискващи ниска или никаква квалификация. Министърът посочи, че в последните години в България има най-голям ръст на доходите от труд в целия ЕС, и изрази надежда, че тази тенденция ще продължи.


Той напомни, че се очаква от началото на идната година минималната работна заплата да нарасне на 610 лв. и така да бъдат защитени интересите не немалкото хора в България, които работят на минимална заплата. Това намалява размера на феномена работещи бедни, заключи министърът.


 Петков припомни, че всички пенсии ще бъдат повишени от 1 юли с 5.7%. Едновременно с това заради повишаването на тавана за тях 43 хил. души ще започнат да получават пълния размер на пенсиите, а не 910 лв., както е в момента. Други 26 хил. все още ще са под пълния размер на изчислените пенсии заради наличието на таван.


В отговор на въпрос Петков обясни, че в периода 1 април - 15 юни над 65 хил. са подадените заявления за индивидуална оценка на нуждите на хората с уреждания. От тях в 3470 е заявена потребност от личен асистент, като на 1400, които са тежки случаи, вече е дадено такова направление, увери министърът. По негова информация има само 3 жалби от такива хора.


Петков съобщи още, че от понеделник могат да се подават заявления за енергийни помощи, като бюджетът за тях тази година е завишен с 50%. Така общо 40 млн. лв. ще бъдат разпределени както между повече нуждаещи се, така и те ще получат по-високи суми от досегашните.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?